Varázslatos ősz az Alpokalján, Kőszegen és környékén

  A lehulló levelek halk zizzenése, az avar zörgése, a sárgálló lombok és a kristálytiszta levegő sétára csábít a kőszegi hegyekben, míg a régi korok hangulatát őrző kisváros romantikus hangulatba ringat.

 

Az év minden időszakában gyönyörű az Alpokalja és annak fővárosa, Kőszeg. Ősszel azonban különösen így van ez. A színes levelek, az Alpokból érkező friss, tiszta levegő, a gyönyörű épített örökség, a várost körülölelő hegyek, erdők, a természet és az őszi fények páratlan atmoszférát nyújtanak. Nem csoda, hogy az 1800-as években a helyiek úgy emlegették Kőszeget és a környező dombok, hegyek szövevényét, hogy a „magyar Svájc”.

 

 

Képes összeállításunkban összegyűjtöttünk néhány remek helyet a környéken, amit egy őszi hosszú hétvégén, vagy akár egy többnapos üdülésen érdemes felkeresni az Alpokalján.

 

 

Kőszeg óvárosa ősszel

Az ország egyik legtisztább levegőjű kisvárosában, sétálva a több százéves terek, utcácskák, a hangulatos épületek, a nyugodt, békés légkör szinte mindenkit elvarázsolnak. Ősszel a színes levelek még látványosabbá és pompázatosabbá teszik Kőszeget, romantikus keretet adva a különleges történelmi hangulatú helynek.

 

 

 

Az óvárosban kihagyhatatlan az ország legszebb barokk tere, a Jurisics tér, ahonnan egy kis sétával elérhető a Jurisics-vár és annak máig szépen megmaradt környéke. A várat körüljárva a várárok mentén érdemes továbbhaladni a Fő tér felé. A séta során megcsodálható az egykori erődrendszer, mely a városnak ezen a részén épen maradt, és nem építették be. (Kőszeg az országban egyedülálló módon egy tervezett vár-város, melyet alsó-ausztriai mintára terveztek.)

 

Sgraffitós-ház, Jurisics tér.

 

 

 

Kőszeg központjában számos vendéglő közül lehet választani. A kedves teraszok egészen késő őszig lehetővé teszik, hogy a kellemes napfényt élvezve igyanak meg egy teát, vagy kóstoljanak helyi borokat, míg a sörkedvelők a Kőszegi Sört próbálhatják ki (ez a város tradicionális sörízét teszi ismét elérhetővé és élvezhetővé 1896-ból).

A Jurisics téren, a város legszebb terén is kiváló vendéglőket találni. A vár körül van például a középkori hangulatú Bécsikapu Étterem, ahol a remek étkekhez szintén jól illenek a helyi borok és a Kőszegi Sör is.

 

Kőszegről rövid sétával elérhető kirándulóhelyek

Kőszeg belvárosból mindössze 10-15 perces kényelmes sétára található Csónakázó-tó. Itt érdemes megpinenni, gyönyörködni a színes levelű fákban, majd tovűbb indulni.

 

 

A tótól hangulatos sétaút vezet a Kálvária-kápolnához, vagy a Szultán-kilátóhoz (másnéven: Szulejmán kilátó). Mindkét helyről gyönyörű a kilátás a városra, a tájat az őszi, színes lombok díszítik. A kilátóból pedig érdemes megcsodálni a naplementét, mely aranyló napsugaraival beteríti a határt és még színesebbé teszi a látványt.

 

 

 

Túrák a kőszegi hegyekben

Az Alpokalja, és különösen Kőszeg a szubalpin klímájáról is nevezetes, ráadásul az ország egyik legtisztább levegőjű városának mondják. A kőszegi hegyekben sétálva az Alpokból érkező őszi, friss levegő itt az erdők kellemes illatával párosul. A sok színben pompázó természet, levelek, a zizegő avar, a gyönyörű őszi fények pedig még felejthetetlenebbé teszik a kikapcsolódást.

 

 

A Kőszegi-hegységben több olyan hely is van, ahonnan páratlan a kilátás a környékre. Az egyik leghíresebb az Írottkő-kilátó, amely a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontján található. A hely érdekessége, hogy a torony pont az országhatáron van, az épület egyik fele a magyarok, a másik fele az osztrákok fennhatóság alatt áll. Az egykori, a világot kettészelő vasfüggöny helye is jól látszik. A rendszerváltást követően a határ helyére más típusú fákat ültettek, így azok lombozata jól mutatja a kacskaringózó határt. A kilátás páratlan, mivel a szomszédos stájer és alsó-ausztriai hegytetők is jól látszanak. Itt is érdemes megvárni a naplementét, amely a hegycsúcsokat aranyló színekkel világítja meg.

 

Naplemente az Írottő-kilátóból.

Az Óház-kilátót is érdemes felkeresni, mely az egykori „Felsővár„ helyén áll. Ennek is érdekes a múltja. Kőszeg városát ugyanis az itt uralkodó Kőszegi grófok (Günser, más nevükön a Németújvári család) csak később alapította, és ők az itt épített erődben éltek és uralták az egykori Pannónia egész területét. A helyről rengeteg legenda létezik.

 

Óház-kilátó, az egykoi Felsővár helyén.

Várak és várromok Kőszeg környékén

Sokan azt tartják, hogy Kőszeg a „magyar Burgenland fővárosa”. Ennek oka, hogy a kisváros kultúráját, történelmét és épített örökségét tekintve közelebb áll a szomszédos burgenlandi településekhez, mint a szomszédos vasi városokhoz. Az első világháború előtt ugyanis ezek a burgenlandi területek Kőszeg vonzáskörzetéhez tartoztak, de Trianont követően város vonzáskörzetének a 80 százalékát Ausztriához, Burgenlandhoz csatolták.

A kőszegi vár és az egykori Felsővár (a mai Óház-kilátó) is fontos szerepet töltött be a vidék védelmében. Ahogy a többi környékbeli vár is, melyek nagy része ma Ausztria területén, Burgenlandban található. A gyönyörű várakat, várromokat sem szabad kihagyni az őszi sétákból, mert a természet, a fák pompás, színes hangulatot varázsolnak a többszázéves falak köré.

 

Burgruine - Landsee (várrom) – Landsee (Lánzsér) • Fotó: burgenland.info

 

Burgruine - Landsee (várrom) – Landsee (Lánzsér) • Fotó: burgenland.info

 

Lékai vár (Burg Lockenhaus) őszi színekben.

 

Gesztenyés Kőszegtől néhány kilóméterre

A Kőszegtől mindössze néhány kilométerre lévő gesztenyésben (Liebing külterületén) állnak Ausztria legöregebb gesztenyefái, melyek némelyike több, mint 350 éves

 

 

Igazi megnyugtató dolog az aranyló levelek és gesztenyegubók között sétálni. 

 

 

Cák ősszel

A gesztenyefák mellett történelmi pincesoráról lett híres a Kőszegtől 5-8 km távolságra lévő kis település, Cák. Az egykor híres kőszegi borkultúrához tartoztak ezek a gyönyörű kis pincék is. A régi idők emlékét őrző épületek hangulatos facsoport között állnak, és varázslatos hangulatot árasztanak.

 

Cáki pincesor ősszel.

 

Cáki pincesor ősszel.

 

Cáki pincesor ősszel.

 

Az őszi sétákból, kirándulásokból, csillagtúrákból visszatérve Kőszegre csak ajánlani tudjuk egy kis pihenésre a helyi vendéglők bármelyikét, illetve a helyi borokat, sörkedvelőknek pedig a Kőszegi Sört.

 

Jurisics tér esti fényekben.

 

Szálláshelyek Kőszegen és környékén: KLIKK

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások