A török ostrom 400. évfordulója alkalmából épültek (1932)

Jurisics Miklós emlékévet (1932) tartottak Kőszegen, a török ostrom 400. évfordulója alkalmából, mára szimbólikus épületekkel gazdagodott a város 

1932-ben, a (kőszegi) török ostrom 400. évfordulója alkalmából Jurisics Miklós emlékévet rendeztek Kőszegen, amely nem csupán egy megemlékezés volt, hanem egy hosszan tartó, gyakorlatilag stratégiai esemény is a város életében. Rengeteg diplomáciai esemény zajlott ennek kapcsán (nem csak hazai, de nemzetközi kitekintésben is). A várost kőszegi őseink a "magyar Graz" képzelték el. 

Kőszeg ezen évben, ezen ünnepi alkalomból olyan szimbólikus épületekkel gyarapodott, amelyek mára a város szimbólumává válltak.

 

Ilyen például az egykori Unteres Stadtor, azaz Alsókapu (másik nevén, Déli kapu) helyen felépített Hősök toryna, amely mára a város szimbólumává vált.

 

Hősök törnya (másnéven Hősök kapuja):

 

 

 

Másik ilyen szimbólikus épület az egykori Tiszti Üdülő (később SZOT).

Ezen épületet a város turisztikai fellegvárának szánták. Az akkori kor szinte legmagasabb szintű "wellness" üdülőjeként üzemelt, egész évben magasrangú vendégeket fogadva. A hatalmas, gyönörű parkkal rendelkező épület az Alpok lábánál medencével és egyébb "wellness" szolgáltatásokkal is bírt, amelyet szezonon kívül a helyiek is használhattak. 

 

 

 

Az egykori Tiszti üdülő átadásáról itt olvashatja a korabeli írást: KLIKK ITT

 

 

Mára sajnos parkjának egy részét feldarabolták, lakóparkként beépítették. A még megmaradt parkja is gyönörű (lehetne), de jelenleg "Csipkerózsika álmába" szenderülve várja a szebb időket, egy arra érdemes befektetővel, aki ismét kőszeg turisztikai fellegváraként meglátja ebbe a lehetőséget. (Reméljük a még megmaradt parkjának feldarabolása és/vagy beépítése nem folytatódik, az ugyanis tragikus és visszafordíthatatlan volna!)

 

 

IDE KATTINTVA ( KLIKK ITT ) pedig arról olvashat, hogy

anno milyen volt és akár milyen lehetne egy 5 csillagos WELLNES KASTÉLYHOTEL Kőszegen: KLIKK ITT.

 

 

 

 

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások