5 csillagos WELLNES KASTÉLYHOTEL Kőszegen?

Virtuális, fantázia-üdülésre hívjuk Önöket az Alpokalja fővárosába, Kőszegre. Cikkünk címe – sajnos - csak a fantázia szüleménye, de nem is áll olyan messze a valóságtól, hogyha visszarepülünk az időben, Kőszeg történelmében, vagy ha egy másik településre utazunk inkább Kőszeg helyett.   

 

A cikk olvasása során jó fantázia-üdülést kívánunk Önöknek egy „4-5 csillagos WELLNESS KASTÉLY szállodájában”!

 

Fotó: La Contessa Kastélyhotel**** Wellness (Szilvásvárad), Facebook • TOVÁBBI WELLNESS KASTÉLYHOTEL (hangulat) KÉPEK LEJJEBB GÖRGETVE

 

Kőszegiek régi, nagy álma

Kőszegiek régi, nagy álma nem csupán egy strand, hanem egy 4-5 csillagos wellness hotel is, amely nagymértékben feldobhatná a városba érkező idegenforgalmat egész évben. Egy ilyen szálló a városban történő üzemelésével egy olyan prémium vendégkör érkezhetne szezontól függetlenül, egész éveben, akik egyébként csak az ország 4-5 csillagos wellness szállóiba szoktak utazni, és eszerint választanak maguknak desztinációt. Kőszeg jelenleg kiesik ebból a körből, amelybe viszont beletartozik például a Sárváron található Sprit Hotel, de ide sorolható a Szilvásváradon üzemelő La Contessa Kastélyhotel **** Wellness is (amelyet csak ajánlani tudunk mindenkinek, hogy kipróbálhassa, hogy milyen is egy wellness kastélyhotelben megszállni).

"Egy ilyen szálló Kőszegen történő működése (például az egykori Tiszti Üdülőben, amely erre kivállóan alkalmas lehetne, köszönhetően az egyedi, patináns épületnek és az azt körülvevő (még beépítetlen) parknak). Egy ilyen szálló Kőszegen való üzemelése nem csupán a prémiumvendégek folyamatos jelenlétét eredményezhetné a városban, hanem még inkább fokozhatná a település iránti figyelmet, érdeklődést, így a többi, már meglévő szálláshelyre, azok vendégkörére és éves kihasználtságára is pozitívan hatna. Erre sok jó hazai példát lehet látni más települések esetén is." - Kelemen Attila, turisztikai szakértő.

Kőszegen megannyi kedves kis vendégház, panzió, hotel üzemel. Mindegyik környezete, hangulata egyedi, bájos. A belvárosban működő szállodákból kilépve egy-egy varázslatos téren találja magát a látogató. A kőszegi szállodák építészeti stílusa más és más, valamennyi egyedi alkotás. Azonban azt is látni kell, hogy ezek közül egyik sem rendelkezik olyan adottságokkal, melyet egy pihentető, gyönyörű parkkal is rendelkező, 4-5 csillagos wellness szálló nyújthatna, mindezt egy kastély jellegű környezetben, parkkal.

 

 

Az egykori kőszegi Tiszti Üdülő (egyori, teljes nevén: Jurisich Miklós Honvéd Tiszti Gyógyház és Üdülő, később SZOT, mai becenevén „kastély" vagy "kastélyszálló”) viszont egy ilyen épület a hangulatos, még megmaradt, azaz a még be nem épített ősparkjával. Kőszegen ez az egyetlen olyan épület, melyet már felmenőink is egy magas színvonalú (akkori kornak megfelelő gyakorlatilag „wellness”) üdülőnek, ha úgy tetszik szállónak álmodtak, alkottak meg, felismerve a Kőszegben rejlő turisztikai potenciált, annak hosszútávon kedvező hatásait. Éppen ezért hatalmsa áldozatok árán, az ostrom 400. évfordulója alkalmából megépítették Kőszeg "Turisztikai Fellegvárát". (A kőszegi Tiszti Üdülő átadásáról bővebben itt olvasható: KLIKK ITT )

Ez egy olyan épület a - még megmaradt, még beépítetlen - parkjával együtt, amely a mai kor emberének, a magas színvonalú elvárásaiknak, és egy 4-5 csillagos wellness szálloda elvárásainak is tökéletesen megfelelne, egyben illeszkedik Kőszeg hangulatos, egyedi építészeti stílusához, tehát a városhoz. (Kőszeg esetén felesleges volna egy ilyen igényeket kielégítő hotelhez egy új építésű épületben gondolkodni, amikor itt áll kihasználatlanul ezen épület, amelyet eredetileg is ezen funkciónka álmodtak meg, csupán a funkcióját kellene a mai kor elvárásai szintjén vissza helyzeni és újra indítani.)

Kőszegi őseink közel 100 éve (1932) hatalmas áldozatokat hozva, nem kevés lobbi tevékenységet eredményesen végezve létrehoztak egy olyan üdülőkomplexumot, amely az akkori kor Magyarországán is egyedinek számított. (Erről, a kőszegi Tiszti Üdülő egyediségéről az akkori Kőszeg és Vidéke is beszámolt, mely itt olvasható: KLIKK ITT ) A magas színvonalú rekreációs, (akkori kornak megfelelő) "wellness szolgáltatásokat" is nyújtó Tiszti Üdülőbe magas rangú vendégek érkeztek pihenni, feltöltődni. 

 

 

Kőszegi elődeink tudták, hogy mit és hogyan kell megalkotni, és hogy Kőszeggel milyen terveik vannak hosszútávon, a jövőt illetően. Gondoltak ránk, a leszármazottaikra, az utódaikra, akiknek ezt létrehozták. Gyönyörű épített örökséget hoztak létre ezzel az épülettel, csak úgy, mint a városban ahogy megőrizték évszázadokon át azt az örökséget, amelytől Kőszeg ma is olyan egyedi lehet az országban. Kőszeg egyik turisztikai ékkövének szánták ezt a tiszti üdülőt is (ezzel megemlékezve és maradandót alkotva a török ostrom 400. évfordulójára, a Jurisich Miklós emlék év kapcsán). Mára azonban egy Csipkerózsika álmát alvó turista paradicsom, a város méltatlanul elfeledett turisztikai gyöngyszeme abból az ékszerdobozból, amely az országban is egyedivé teszi a várost.

Kőszegi őseink elhatározták, hogy iskola- és turistavárost varázsolnak Kőszegből.

Erről nem csupán álmodoztak, hanem nagy erőfeszítéséeket és eredményes lobbi-tevékenységet folytattak céljaik elérése érdekében.

Olyan történelmi, ikonikus épületeket, gyönyörű építészeti alkotásokat hoztak létre, melyektől ma is egyedi Kőszeg. Gondosan ügyeltek arra, hogy az épületeket, intézményeket szép térekbe, szép környezetbe helyezték el, parkokat helyeztek el körülötte. Nagy hangsúlyt fektettek az egységes, oda illő építészeti stílusra, illetve arra, hogy az épületből történő kilátás, valamit az az épületre való rálátás, annak környezete egységes, hangulatos legyen (mely figyelem mára egyre inkább megkopott kőszegi priorítás, pedig pont ezektől egyedi a városunk). Az épületeket gyönyörű, ahhoz illő parkkal párosították, gondoskodva annak egységes építészeti stílusáról, harmonikus környezetéről, panorámájáról. Gondoljunk például az oktatási intézmények közül a Magyar Királyi Hunyadi Mátyás Reáliskolára – amit Ottlik Géza: Iskola a határon című regénye tett híressé -, vagy a Jurisich Miklós Gimnáziumra és az ezeket körülölelő térre, parkra.

Országosan is magas színvonalú kőszegi üdülőként, az Alpok lábánál, a csodálatos parkkal és panorámával rendelkező Tiszti Üdülő (Jurisich Miklós Honvéd Tiszti Gyógyház és Üdülő, később SZOT) említhető egyedüli prémium szálláshelyként, üdülőként, amellyel őseink a magas szintű, prémium vendégeket kívánták fogadni a városba. Régen, az akkori kornak megfelelő wellness szolgáltatásait is - az országban egyedülálló módon - egész évben biztosította vendégei számára a komplexum. Szezonon kívül a helyiek is igénybe vehették ezeket a szolgáltatásokat, mindezt nagyon kedvező áron.

 

ÉRDEKESSÉG: A török ostrom 400. évfordulója alkalmából (1932) Jurisics Miklós emlékévet tartottak Kőszegen, amelynek keretein belűl a város több, azóta is ikonikus építészeti alkotással gazdagodott. Ilyen volt például a Hősök tornya, az Írottkő kilátó, illetve a kőszegi Tiszti-Üdülő (Jurisich Miklós Honvéd Tiszti Gyógyház és Üdülő, később SZOT).

Idősebb (több generációs), tősgyökeres kőszegiekkel beszélgetve - akik még gyermekként bent járhattak a Tiszti Üdülőben - rengeteg érdekes részletet, hangulatot ismerhetünk meg a város legelőkelőbb, országosan is magas szintűnek nyilvántartott tiszti szállójáról.

Az akkori korszak kitüntetett személyei, főként magas rangú katonák, tisztek üdülhettek itt. Rajtuk kívül vezető politikusok, ismert színészek is előszeretettel töltöttek el időt az Alpok lábánál Kőszegen, ebben a kellemes környezetben, üdülőben.

Egy-egy ismert színész, színésznő is közbe-közbe fel-fel bukkant itt, megérkezésüknek híre gyorsan elterjedt a városban. Bátrabb gyerekek (például nagyanyám és nővére – cikk írója) is megpróbált ilyenkor bekéredzkedni autogrammért hozzájuk. Elmondásuk alapján sikerült bejutniuk. A gyönyörű parkot és az ott pihenőket fehér kesztyűs, elegáns, díszruhás őrség, katonák vigyázták. A parkon az út a mesés fás, virágos, bokros rózsaparkon haladt át. Leírásuk szerint gyönyörű, kastélyhoz illő park volt az üdülő körül. 

 

 

A jellegzetes, egyedi teraszához érve teázgató, kávézgató vendégeket láttak társalogni, a városban ritkán látható elegáns ruhákban. Belépve a varázslatos terasz ajtaján, díszes, aranyozott székeket, foteleket, kristálycsillárokat, hatalmas festményeket, korábban soha nem látott egzotikus növényeket, pálmákat és beszélgető embereket láttak, szebbnél szebb öltözékekben.

A gyerekeket (nagyszüleimet – cikk írója) kísérő katona a színésznő lakosztályához vezette. A folyosón haladva hatalmas kristálycsillárokat láttak mindenütt, vörös bársonyszőnyeg borította a folyosókat, lépcsőket, a lépcsőház ablaküvegei is gyönyörűen díszítettek voltak (ezek még ma is megtalálhatók). Gyermekként egy varázslatos kastélyban érezték magukat, ahol az ott töltött 10-15 percet soha nem felejthető élménynek írták le még napjainkban is.

 

 

Ma nehéz elképzelni,

hogy valaha egy ilyen magas szintű, már akkor, az akkori kornak megfelelő "wellness" szolgáltatásokat is nyújtó üdülő üzemelt Kőszegen. Az épület azóta a város egyik méltatlanul elfeledett, Csipkerózsika álmát alvó turisztikai ékszerköve lett, az egykori, "Turisztikai Fellegvárból".

Parkjának, a hegy felé (korábban gyönyörű) kilátást biztosító értékes oldalát érthetetlen mód, leválasztották az épülettől. Az értékes terület feldarabolása, beépítése ezzel elkezdődött. Mindenkinek lehet az esetről saját, szubjektív gondolata, véleménye, de talán azt sok helyi, környező utcákban élő tősgyökeres lakó gondolja úgy, hogy az ott felépült új lakópark („Kastélykert Lakópark”) épületei szépek ugyan, ma még újaknak is mondhatóak, de talán mégsem egy ilyen értékes terület, patináns épület parkjába lettek volna azok illőek. Rengeteg, még beépítetlen terület van a szomszédos utcák körül, ahol ezen lakópark ugyan így felépülhetett volna, s ezzel megóvva az épület egyedi, értékes környezetét, parkját, amelyet lehetett volna másként, sokkal tudatosabban hasznosítani, hosszútávon gondolkodva minderről. 

Reméljük a fő épület körül a ma még megmaradt (és még be nem épített) területről sokkal átgondoltabb és hosszútávra tekintő döntés születik! Reméljük, hogy a park további beépítéssel, további önálló épületek, a területen történő elhelyezésével, a terület átminősítésével (pl.: lakó övezetté), esetleg a terület feldarabolással nem folytatódik, ugyanis az visszafordíthatatlan, végzetes volna az egykori Tiszti Üdülő és még megmaradt ősparkja számára. Ezzel Kőszeg örökre feláldozna egy olyan szibólikus épületet, ékkövét, amelyet őseink a török ostrom 400. évfordulóján egy szimbólikus épületként hoztak létre, a Jurisich Miklós emlékév során, hogy emeljék Kőszeg turisztikai esélyeit hosszútávon, jövőre nézve, kőszegi leszármazottaikra, utódaikra, azaz ránk is gondolva. Felépítették Kőszeg "Turisztikai Felegvárát".

 

 

A képen az látható, hogy a patináns épület hegy felőli (korábbann a hegyre kilátást biztosító) oldala leválasztásra, majd lakásokkal beépítésre került, ahol egy lakóparkot hoztak létre "Kastélykert Lakópark" néven. Az új építésű lakásokat egy "kastély" parkjában, a belvárostól néhány száz méterre feltehetőleg hangzatosan, talán könyebben lehetett így értékesíteni. Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek ide új lakók. A lakópark a korábban kertvárosi hanulatú utcára, a Bercsényi Miklós utcára nyílik, amely forgalma (ezzel az újonnan átadott 120 lakásos lakóparkkal) drasztikusan megsokszorozódott, az utca lakóinak békés hétköznapja teljesen átalakult (amelyről a Bercsényi utca lakóit nem kérdezték meg előtte). Az épület és annak parkja sajnos még nem került műemlék védelem alá (amely valós védelmet nyújthatna hosszútávon), csak helyi védettség alatt áll, amelyet sajnos nagyon könnyen modosítató városi szinten. Sajnos jelenleg is felröppentek olyan helyi hírek, pletykák, miszerint a kastély, még megmaradt részeit (magát az épületet, annak gyönyörű teraszát, illetve a parkot is drasztikusan, visszafordíthatatlan mód érinti. Reméljük, ezek csak kőszegi (valótlan) pletykák! Ugyanis, hogyha az épületet módosítják, átépítik, a még megmaradt parkjába új épületek lesznek elhelyezve, soha visszaállítható nem lesz már, lásd a lakópark épületei sem lesznek többé visszacsatolhatók az épülethez. Ezzel Kőszeg örökre elveszíti azt a lehetőséget, hogy ebből valaha egy 4-5 csillagos wellness kastélyhotel lehessen egy gyönyörű parkkal. Nem pontos információink alapján, a területet és magát a kastélyt is helyi védettség védi, amelynek értelmében például a parkjába önálló épület ne helyezhető el. Ez azért is érdekes, ugyanis a (reméljük nem valós), helyi pletykák alapján a Barokk jellegű épület parkjábába állítólag ázsiai jellegű tájvillákat kívánnak telepíteni...  Mindezek mellett azt is látni kell, hogy egy ilyen helyi védettséget könnyű módosítani. Reméljük, ez nem fog megtörténni és nem történik az épületben sem semilyen drasztikus változtatás, csak a maga a "kastély épülete" és annak parkja újul meg, s marad az a mai formájában, építészeti stílusában!

 

A képen az épület város felöli oldala látható, gyönyörű, egyedi teraszával (amelyet helyi pletykák szerint el akarnak bontani, mondván, hogy "életveszélyes" , helyére pedig egy hatalmas, modern, "üvegből, fogadó teret kialakítani. Reméljük ez is csak pletyka!)

Az épület mögött pedig a Kőszegi-hegység látható (amely kilátás, délutáni fények, napsütés élvezhető volt a hegy felőli ablakokból is).

• • •

Amit ma nehéz elképzelnünk, hogy milyen lehetett egykor és milyen lehetne ma az üdülő

 

Azt talán még nehezebb elképzelnünk, hogy milyen is lehetne manapság ez a hely, hogyha ma egy magas színvonalú (akár egy 4-5 csillagos wellnes kastélyhotel) szállóként üzemelhetne, ahogyan azt korábban kőszegi őseink elképzelték és amilyenné számunkra, az utódoknak ezt létrehozták, megépítették, hogy Kőszeg egy turista város lehessen a jövőben, azaz ma is.

Ahhoz azonban, hogy ezt mégis el tudjuk képzelni, hogy milyen is lehetne ma egy ilyen „kastély” jellegű wellness szálló itt Kőszegen, nem kell mást tennünk, mint felkeresni az ország másik részén egy hasonló hangulatú, jól működő (ugyan kisebb) wellness kastélyszállót. Így, talán könnyebb elképzelni, képet kapni arról, hogy milyen értékünk áll itt Kőszegen is a belvárostól nem is olyan messze, egy kőszegi ősparkkal körülvett környezetben. Fantáziánkat csak kicsit kell eleresztenünk ahhoz, hogy milyen is lehetne az egykori kőszegi Tiszti Üdülő, ha ma újra nyithatna és egy 100-120 fő fogadására alkalmas, mai kor elvárásainak is megfelelő „kastély” wellness hotelként üzemelhetne, ezzel Kőszeg turisztikai figyelmét milyen mértékben dobhatná meg, nem utolsó sorba rengeteg prémium vendéget eredményezve szezontól függetlenül, egész évben a városnak.

A következő összeállításban a La Contessa Kastélyhotel**** Wellness (Szilvásvárad) és az egykori Tiszti Üdülő képei láthatók, ezzel megmutatva, hogy milyen is kastélyhotel hangulata, illetve, hogy milyen is lehetne egy hasonló kőszegi „kastély” hotel

 

Kellemes virtuális/ fantázia-üdülést kívánunk mindenkinek egy wellness kastély hotelben!

 

Következő kastély hotel hangulat bemutató képek: La Contessa Kastélyhotel**** Wellness, Szilvásvárad, Facebook:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek: A szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel**** Wellness, Facebook

 

Kőszeg 90 éve (1932) átadott, magas színvonalú üdülője (a város mindenidők legnagyobb és legmodernebb, az akkori kor, országosan is magas színvonalú "wellness" üdülője, ezzel Kőszeg "Turisztikai Fellegvára" volt) később még rengeteg gyereket fogadott SZOT üdülőként, vagy a helyiek esküvői helyszíneként, a park pedig szintén sok helyi gyereknek volt felejthetetlen játszótere.

 

• A kőszegi SZOT üdülőben táborozók ma is nagyon aktív FACEBOOK CSOPORTJA:

KLIKK: Kőszeg Űrhajósok útja SZOT Gyermek üdülő/szanatórium

 

Reméljük, hogy

Reméljük, hogy nem csupán egy (soha be nem teljesülő) vágy és „fantázia utazás” marad ebben az épületben újra üdülni, hanem a kőszegi őseink álmának megfelelően mi, az utódaik is egy magas színvonalú szállóként használjuk ezt az épületet majd egy nap! Reméljük, hogy egyszer (újra) valóság lesz és az üdülő (még megmarad és még be nem épített) parkjának beépítése és feldarabolása nem folytatódik tovább (mint ahogy történt az épület hegy felöli oldalával, vagy más, hasonlóan értékes területekkel az ország más pontjhain, hogy azokon drágábban eladható lakópark, lakások, házak épüljenek, nép nyelvén a szakmából "parizer effektusnak" szokták nevezni, amint egy értékes területet apránként feldarabolnak, legtöbbször lakóparkként értékesítenek)! Az ugyanis visszafordíthatatlan volna az egykor Tiszti üdülő esetén is. Az épületet akkor már többé egy ilyen egységes, magas szintű szállóként már soha nem lenne hasznosítható. Egy ilyen kastély jellegű szállónak nem csupán az épülete, egységes építészeti stílusa, hanem a környezete, a parkja is alkotja az egyedi értékét. 

Legutóbbi tudomásunk szerint az épület még nem áll műemlék védelem alatt (sajnos, amely egy hosszútávú, valós védelmet biztosíthatna az épületének és környezetének), hanem csak helyi védettséget élvez, amelyet városi szinten viszonylag könnyű modosítani. Az épület még megmaradt, még beépítetlen területére a helyi védelem értelmében (hogyha jól tudjuk) már nem lehet újabb, önálló épületet elhelyezni (mint a hegy felőli oldalán ezt megengedték, amely a terület leválasztásához vezetett később), a terület nem feldarabolható, nem lakó övezet, legalábbis a helyi védettség módosítása nélkül. Reméljük, hogy erre nem fog sor kerülni! (Sajnos olyan pletykák is felröppentek a városban, hogy a Barokk jellegű épület parkjába (véleményünk szerint nem odaillő) ázsiai tájvillákat telepítenének".)

Reméljük, hogy egy tudatos, célirányos befektető, ingatlanfejlesztő kereséssel (amelyre rengeteg lehetőség van) egy nap majd sikerül megtalálni azt a céget, aki ugyan azt a fantáziát látja ebben az pületben, az Alpokalja fővárosában, Kőszegben, amelyet közel 100 éve őseink! Reméljük, hogy egy nap majd sikerül megvalósítani, azaz folytatni azt az utat, amelyet régi kőszegi felmenőink, őseink megálmodtak, ezen épületből, egy, mindig az adott kornak megfelelő, prémium szálláshelyet (akár egy 4-5 csillagos wellnes "kastély" jellegű hotelt a gyönyörű, még beépítetlen parkjával) kialakítani és üzemelteni!

 

Kép: az egykori, kőszegi Tiszti Üdülő / később SZOT.

 

Kép: A szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel**** Wellness

 

Addig is azoknak, akiknek a cikk olvasását követően egy kastélyszállóban kedve támadt megszállni, csak ajánlani tudjuk a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel**** Wellness üdülőjét. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy Kőszegen egy nap ez az épület is újra vissza kaphatja "szálló" funkcióját és beállhat a magas szintű kastélyszállók sorába és fogadhatja majd a vendégeit.

 

Cikk írója: Kiss András ; Söptei Zsuzsanna

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Az egykori kőszegi, Tiszti Üdülő átadása (eredeti cikk): KIKK ITT

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások