5 csillagos WELLNES KASTÉLYHOTEL Kőszegen – Virtuális, fantázia-üdülésre hívjuk Önöket az Alpokalja fővárosába, Kőszegre

Cikkünk címe – sajnos - csak a fantázia szüleménye, de nem áll olyan messze a valóságtól, hogyha visszarepülünk az időben, Kőszeg történelmében, vagy ha egy másik településre utazunk Kőszeg helyett.   

 

A cikk olvasása során jó fantázia-üdülést kívánunk Önöknek Kőszeg „5 csillagos WELLNESS KASTÉLY szállodájában”!

 

(WELLNESS KASTÉLYHOTEL KÉPEK LEJJEBB GÖRGETVE)

 

Kőszegiek régi, nagy álma nem csupán egy strand, hanem egy 4-5 csillagos wellness hotel is, amely nagymértékben feldobhatná a városba érkező idegenforgalmat egész évben. Egy ilyen szálló a városban történő üzemelésével egy olyan prémium vendégkör érkezhetne, akik az ország 4-5 csillagos wellness szállóiba szoktak utazni, és eszerint választanak maguknak desztinációt. Kőszeg jelenleg kiesik abból a körből, amelybe például a Sárváron található Sprit Hotel is beletartozik, de ide sorolható a Szilvásváradon üzemelő La Contessa Kastélyhotel**** Wellness is. "Egy ilyen szálló működése Kőszegen nem csupán a prémiumvendégek folyamatos jelenlétét eredményezhetné a városban, hanem még inkább fokozhatná a város iránti figyelmet, érdeklődést, így a többi, már meglévő szálláshelyre, azok vendégkörére és éves kihasználtságára is pozitívan hatna." - Kelemen Attila, turisztikai szakértő.

Kőszegen megannyi kedves kis vendégház, panzió, hotel üzemel. Mindegyik környezete, hangulata egyedi, bájos. A belvárosban működő szállodákból kilépve egy-egy varázslatos téren találja magát a látogató. A kőszegi szállodák építészeti stílusa más és más, valamennyi egyedi alkotás. Azonban azt is látni kell, hogy ezek közül egyik sem rendelkezik olyan adottságokkal, melyet egy pihentető, gyönyörű parkkal is rendelkező, 4-5 csillagos wellness szálló nyújthatna, mindezt egy kastély jellegű környezetben.

 

 

Az egykori kőszegi Tiszti Üdülő (később SZOT, mai becenevén „kastély" vagy "kastélyszálló”) viszont egy ilyen épület a hangulatos, még megmaradt, érintetlen ősparkjával. Kőszegen ez az egyetlen olyan épület, melyet már felmenőink is egy magas színvonalú (akkori kornak megfelelő „wellness”) üdülőnek, ha úgy tetszik szállónak álmodtak, alkottak meg. 

Ez egy olyan épület a - még beépítetlen - parkjával együtt, amely a mai kor emberének, a magas színvonalú elvárásaiknak, és egy 4-5 csillagos wellness szálloda elvárásainak is tökéletesen megfelelne, egyben illeszkedik Kőszeg hangulatos építészeti stílusához, tehát a városhoz. 

Őseink közel 100 éve (hatalmas lobbi tevékenységet eredményesen végezve) létrehoztak egy olyan üdülőkomplexumot, amely az akkori kor Magyarországán is egyedinek számított. A magas színvonalú rekreációs, wellness szolgáltatásokat is nyújtó Tiszti Üdülőbe magas rangú vendégek érkeztek pihenni, feltöltődni. 

 

 

Kőszegi elődeink tudták, hogy mit és hogyan kell megalkotni, és hogy Kőszeggel milyen terveik vannak a jövőt illetően. Gondoltak ránk, az utódaikra, akiknek ezt létrehozták. Gyönyörű épített örökséget hoztak létre, őrizték meg, évszázadokon át vigyáztak ezekre és hagytak ránk nem csak a városban, hanem ezzel az üdülővel is, melyet Kőszeg egyik turisztikai ékkövének szántak. Mára azonban egy Csipkerózsika álmát alvó turista paradicsom, a város elfeledett turisztikai gyöngyszeme abból az ékszerdobozból, amely az országban is egyedivé teszi a várost.

Kőszegi őseink elhatározták, hogy iskola- és turistavárost varázsolnak Kőszegből.

Erről nem csupán álmodoztak, hanem nagy és eredményes lobbi-tevékenységet folytattak céljaik elérése érdekében.

Olyan történelmi, ikonikus épületeket hoztak létre, melyektől ma is egyedi város Kőszeg. Az épületeket, intézményeket ráadásul szép térbe helyezték el, ügyelve a környezetre, letisztult és egységes építészeti stílusra. Az épületeket gyönyörű, ahhoz illő parkkal párosították, gondoskodva annak egységes építészeti stílusáról, harmonikus környezetéről, panorámájáról. Gondoljunk például az oktatási intézmények közül a Magyar Királyi Hunyadi Mátyás Reáliskolára – amit Ottlik Géza: Iskola a határon című regénye tett híressé -, vagy a Jurisich Miklós Gimnáziumra és az azt körülölelő térre, parkra.

Országosan is magas színvonalú kőszegi üdülőként egyedül az Alpok lábánál, a csodálatos parkkal és panorámával rendelkező Tiszti Üdülő (később SZOT) említhető. A régen az akkori kornak megfelelő wellness szolgáltatásait is - az országban egyedülálló módon - egész évben biztosította vendégei számára. Szezonon kívül a helyiek is igénybe vehették ezeket, nagyon kedvező áron.

 

Idősebb (több generációs), tősgyökeres kőszegiekkel beszélgetve - akik még gyermekként bent járhattak a Tiszti Üdülőben - rengeteg érdekes részletet, hangulatot ismerhetünk meg a város legelőkelőbb, országosan is magas szintűnek nyilvántartott tiszti szállójáról.

Az akkori korszak kitüntetett személyei, főként magas rangú katonák, tisztek üdülhettek itt. Rajtuk kívül vezető politikusok, ismert színészek is előszeretettel töltöttek el időt az Alpok lábánál ebben a kellemes környezetben.

Azonban egy-egy ismert színész, színésznő is szívesen pihent itt, megérkezésüknek híre gyorsan elterjedt a városban. Bátrabb gyerekek (például nagyanyám és nővére – cikk írója) is megpróbált ilyenkor bekéredzkedni autogrammért hozzájuk. Elmondásuk alapján sikerült bejutniuk. A gyönyörű parkot és az ott pihenőket fehér kesztyűs, elegáns, díszruhás őrség, katonák vigyázták. A parkon az út a mesés fás, virágos, bokros rózsaparkon haladt át. Leírásuk szerint gyönyörű park volt a szálló körül. 

 

A jellegzetes, egyedi teraszához érve teázgató, kávézgató vendégeket láttak társalogni, a városban ritkán látható elegáns ruhákban. Belépve a varázslatos terasz ajtaján, díszes, aranyozott székeket, foteleket, kristálycsillárok, hatalmas festményeket, egzotikus növényeket, pálmákat és beszélgető embereket láttak, szebbnél szebb öltözékekben.

A gyerekeket (nagyszüleimet – cikk írója) kísérő katona a színésznő lakosztályához vezette őket. A folyosón haladva hatalmas kristálycsillárokat láttak mindenütt, vörös bársonyszőnyeg borította a folyosókat, lépcsőket, a lépcsőház ablaküvegei is gyönyörűen díszítettek voltak (ezek még ma is megtalálhatók). Gyermekként egy varázslatos kastélyban érezték magukat, ahol az ott töltött 10-15 percet soha nem felejthető élménynek írták le még napjainkban is.

 

Ma nehéz elképzelnünk, hogy valaha egy magas szintű, már akkor (az akkori kornak megfelelő) wellness szolgáltatásokat is nyújtó üdülő üzemelt Kőszegen. Az épület azóta a város egyik méltatlanul elfeledett ékszerköve lett. Parkjának, a hegy felé (korábban gyönyörű) kilátást biztosító értékes oldalát leválasztották az épülettől és sajnos mára már beépítették egy lakóparkkal („Kastélykert Lakópark”). Azt talán még nehezebb elképzelnünk, hogy milyen is lehetne manapság ez a hely, hogyha ma egy magas színvonalú, akár 4-5 csillagos kastélyszállóként működne, ahogy azt régebben kőszegi őseink elképzelték és amilyenné számunkra, az utódoknak létrehozták, megépítették.

Ahhoz azonban, hogy mégis el tudjuk képzelni, hogy milyen is lehetne ma egy ilyen „kastély” jellegű wellness szálló itt Kőszegen, nem kell mást tennünk, mint felkeresni az ország másik részén egy hasonló hangulatú, jól működő (ugyan kisebb) wellness kastélyszállót. Így, talán könnyebb elképzelni, képet kapni arról, hogy milyen értékünk áll itt Kőszegen is a belvárostól nem is olyan messze, egy kőszegi ősparkkal körülvett környezetben. Fantáziánkat csak kicsit kell eleresztenünk ahhoz, hogy milyen is lehetne az egykori kőszegi Tiszti Üdülő, ha újra egy 150-160 fő fogadására alkalmas, mai kor elvárásainak is megfelelő „kastély” wellness hotelként üzemelhetne.

A következő összeállításban a La Contessa Kastélyhotel**** Wellness (Szilvásvárad) és az egykori Tiszti Üdülő képei láthatók, ezzel megmutatva, hogy milyen is lehetne egy hasonló kőszegi „kastély” hotel hangulata. 

 

Kellemes virtuális/fantázia-üdülést kívánunk mindenkinek egy wellness kastély hotelben!

 

 

KÉPEK

 

 

Kőszeg közel 90 éve átadott, magas színvonalú hotelje később még rengeteg gyereknek szolgált SZOT üdülőként, vagy a helyiek esküvői helyszíneként, a park pedig szintén sok helyi gyerek volt játszótere.

 

• A kőszegi SZOT üdülőben táborozók ma is nagyon aktív FACEBOOK CSOPORTJA:

KLIKK: Kőszeg Űrhajósok útja SZOT Gyermek üdülő/szanatórium

 

• Kőszegiek, helyiek, akiket az épülethez különféle emlékek, esetleg ezeket, fényképeiket megosztanák másokkal is - Facebook csoport:

 

Reméljük nem csupán egy vágy és „fantázia utazás” marad ebben az épületben újra üdülni, hanem a kőszegi őseink álmának megfelelően mi, az utódaik is egy magas színvonalú szállóként használjuk ezt az épületet egy nap majd. Reméljük, hogy egyszer (újra) valóság lesz és az üdülő (még megmaradt) parkjának beépítése és feldarabolása nem folytatódik tovább. Az ugyanis visszafordíthatatlan lenne, az épületet akkor már többé egy szállóként nem lehetne többé használni. Egy ilyen jellegű kastélyszállónak nem csak az épülete, egységes építészeti stílusa, hanem a környezete, a parkja is alkotja az egyedi értékét. 

 

 

 

Annak, akinek a cikk olvasását követően egy kastélyszállóban kedve támadt megszállni, csak ajánlani tudjuk a La Contessa Kastélyhotel**** Wellness (Szilvásvárad) üdülőjét. Azt pedig reméljük, hogy Kőszegen egyszer ez az épület is beállhat a magas szintű kastélyszállók sorába és fogadhatja majd a vendégeit.

 

 

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások