Átadták "az új tiszti-üdülőt" Kőszegen

A török ostrom 400. évfordulója alkalmából Kőszegen Jurisics Miklós emlékévet tartottak, amely keretein belűl a város több, azóta is szimbólikus építészeti alkotással gazdagodott. Ilyen volt például a Hősök tornya, az Írottkő kilátó (új, ma is álló) épületének avatása, illetve a kőszegi Tiszti-Üdülő.

 

Cikkünkben a Kőszeg és Vidéke 1932. július 10. megjelent számából idézünk, amely hírül adja az országos hírű, kőszegi Tiszti-üdülő átadását, megnyitását.

Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.koszeg-konyvtar.hu/sites/default/files/digit_doks/1932-07-10.pdf

 

Az uj kőszegi tiszti-üdülő. 

Teljes üzemben van a Jurisich Miklós honvédtiszti gyógyház

 

Büszkén, mindenhonnan láthatóan láthatóan emelkedik ki Kőszeg uj. im- pozáns hatalmas épülete, a Jurisich Miklós honvéd tiszti gyógyház Ha északról vagy észak kelet felől köze- litjük meg városunkat s meglátjuk a völgyben valóban szépen és bájosan f.kvő sok tornyú Kőszeg városából egymás mellett kiemelkedő három uj impozáns épületet: a Kelcz Adelffy internátus*, a Missiós házat és a tiszti üdülőt, valami nagy-nagy melegség fut át az ember szivén U| szín . uj varázst kapott ez épületekkel Kőszeg városa, amelyet gyö; yörü koszorúként vesznek kő ül a hegjek. A/ok alján pt dig a másik old .ion a vasutas ár- váim es a reá'Ukola hatalnas épület- csopoiiji. Csodaszép a kép, amit ez a mi KIS Kőszegünk így mutat. 

Most azonban ne zengjünk dics- himnuszokat városunkról, hagyjuk ezt inkább a nálunk jubileumi évünkben megforduló idegenek ezreire és szá- moljunk be városunk legújabb büsz- keségéről és díszéről, a honvéd tiszti üdülőről.

A Rezső-téren pillantjuk meg elő- ször a nyitott uj utcán át a hatalma 

 

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások