Fő tér

Tér

Ahol a múlt és a jelen talákozik. Kőszeg műemlékekkel teli Fő tere nem is olyan régi, mint azt elsőre gondolnánk. A tér az Óvárost körülvevő várfalon kívül található, így épületeinek egy része a vizesárok feltöltése után épült.

Kőszegről elmondható, hogy mind a mai napig hármas szerkezetű város, amely a középkori belvárosból, attól délre a magyar, északra pedig a német külvárosból áll. A déli vagy magyar külváros ma lényegében a Fő térre és a Várkörre korlátozódik. Azért is érdemes megemlíteni, mert a mai Kőszeg üzletsora itt található.

A tér érdekessége, hogy nem az Óvároshoz közeli oldala a régebbi, ugyanis ott az Óvárost körülvevő vizesárok állt, melyet a 18.-19. század fordulójára töltöttek fel. Ezt követően épültek fel az ott megtalálható, mára már műemlék házak, melyek így eltakarják az egykori várfalat.

A tér másik oldalán található épületek már a 16. században is álltak. Ezek egyik legékesebbje az Arany Strucc Hotel, mely az ország legrégebbi szállodája, amely már 1597 óta szállodaként működik. Nevét 1672-ben Strauss (Strucc) fogadósról kapta.  Az épület elhelyezkedése is érdekes, ugyanis az épület a korabeli várfalon kívül volt. Ennek oka, hogy akkoriban fogadók csak a belvároson kívül működhettek, mivel senki sem akarta az utazókat a stratégiailag fontos belvárosban elhelyezni.

A kőszegi Fő tér végleges formáját 1894-ben nyerte el, amikor Ludwig Schöne tervei alapján elkészült a Jézus Szíve templom, mely a város legmagasabb épülete.

A templommal szemben  található a Szentháromság szobor, mely a város legrégebbi barokk szobra (1777).

Közvetlenül a templom mellett áll a mai Posta székháza, ahol korábban a város első polgári bankja működött, mely szintén Ludwig Schöne drezdai építész tervei alapján készült, és a város legszebb eklektikus stílusú épülete.

A Fő tér nevezetességei közé tartozik még az ország legkisebb barokk stílusú háza - a 13-as szám alatt - ahol ma fodrászat működik.

‪A mai Fő tér a város egyik rendezvénytereként is szolgál. Nyáron és hétvégenként a környékbelieknek is kedvelt célpontja egy délutáni sétára, vagy egy-egy ital, esetleg kőszegi bor elfogyasztására az üzletek előtt található teraszokon.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások