Jézus Szíve templom

Látnivaló Templom

A kőszegi Fő tér legmeghatározóbb épülete, az az ország egyik legszebb neogótikus temploma, 1892 és 1894 között neogótikus stílusban épült, Ludwig Schöne bécsi építész tervei alapján készült. 57 méteres tornyával a város legmagasabb épülete, valamint Vas megye második legnagyobb temploma a szombathelyi székesegyház után.  

Az 1800-as évek közepén elhunyt Győri János plébános vagyonának egy jelentős részét egy új, kőszegi templom építésére hagyományozta. Utódai ezen alaphoz még gyűjtöttek pénzt, majd az 1800-as évek végén megvásárolták a templom helyén álló három épületet, köztük az Arany-Korona vendégfogadót is. 1892-ben Ludwig Schöne drezdai származású bécsi építész tervei alapján elkezdődött az építkezés, majd két évvel később 1894-ben fejeződött be.

 

ÉRDEKESSÉG:

Az épületről az első (világsajtót is megjárt) kép 1893 őszén készült, amikor is a nagy (kőszegi) hadgyakorlat zajlott, amelyen maga Ferenc József az Osztrák-Magyar Monarchia császára, II. Vilmos német császár és Albert szász király is részt vett személyesen. Kőszegre érkezésükkor díszes menet haladt el az akkor újonnan (el)készülő Jézus Szíve templom előtt is. (Részletek az eseményről: KLIKK ITT )

 

Építészete:

Rendkívül látványos a háromhajós templom belső tere. A templombelsőt sokszínű, ún. polikrom mennyezet-, fal-, és oszlopfestés díszíti. A belső festéshez kötőanyagként 10.000 tojássárgáját használtak fel. Kiemelkedően szépek a templom üvegablak festményei.

Különösen értékes az 1893-ban készült Rieger orgona. Az erre járók Händel: Saul c. operájának toronyzene-átiratában gyönyörködhetnek. Ez voltaképpen a régi kőszegi toronyzene modern változata.

 

Fotó: Horváth Balázs - koszegINFO.com 

 

Fotó: Horváth Balázs - koszegINFO.com 

 

Fotó: Horváth Balázs - koszegINFO.com 

 

Az épületről:

57 méter magas a torony, 49 méter hosszú, 17 méter széles és 19 méter magas a hajó. Az egykori Külső piac, a mai Fő tér nyugati oldalán, a hegy felé vezető emelkedőn áll. A neogótikus stílus égbetörő összhatását fokozza a bejárat előtti lépcsős terasz, a homlokzat centrumában álló torony, a fiatoronypár, a meredek toronysisakok és a művészi, színes festett üvegablakok. Eredetileg a teljes tetőfelületet morvaországi mázas cserép fedte, de a toronysisakok kivételével - az 1929-es rendkívüli jégeső következtében - elpusztult a homlokzati hatást befolyásoló tetőfedés.

 

Fotó: Tamás Csaba - koszegINFO.com
 

A Jézus szíve templom berendezése:

Berendezési tárgyai közül több darab középkori és barokk, illetve több darab a Szent Jakab-templomból kerültek ide.
Faragott faoltárai Bécsben és Tirolban készültek. Orgonája 1894-ben, a neves Rieger-fivérek orgonakészítő üzemében készült.

A kegytárgyak közül több szép középkori és barokk ötvösmunka a Szent Jakab-templomból került át ide. Különösen értékes a korábbi plébániatemplom felszereléséből megmaradt két kehely: az egyik 1421-ben, a másik 1486-ban készült. Az utóbbi, gótikus aranyozott ezüst kehely Wolfgang Haiden munkája. Különlegessége a szárán levő gomb (nódusz) kápolnás díszítése. A kupa kosara áttört, liliomos; talprészén a művész Szent Dorottya alakját domborította ki.

Nagyon szép a 15. század második feléből származó aranyozott ezüst úrmutató, a torony alakú gótikus monstranciák szép példája. A szentségház felett egy oszlopos, központi kápolnában áll a szenvedő Jézus szobra. A csúcsban végződő gúlán kereszt látható a megfeszített Jézussal.

Itt őrzik az ún. Bezerédj-kazulát, amit Bezerédjné Bottka Mária készített 1708-ban.

 

A kőszegi Jézus szíve templom miserendje:

SZOMBAT:  

18:00 • magyar mise

VASÁRNAP:  

8:00  • német mise  (A mise igeliturgia része magyarul.);

9:30 • magyar mise

11:00 • magyar mise

Érdekesség: Kőszeg (Güns) alapvetően alapításától tekintve mindig is egy németajkú város volt, amely az utóbbi században szinte teljesen elmagyarosodott. A még tősgyökeres helyiekkel beszélgetve fel-fel bukkan egy-egy ősi, kőszegi (ősi német) szó, kifejezés, de ezen német gyökerekre utal a mai napig fenmaradt német nyelvű szentmise is. (Régi, ősi kőszegi szavakról, kifelyezésekről bővebben: KLIKK ITT .)

 

Korabeli képek:

• a templom épülése előtti időből (1890 körül készült kép)

 

• a templom építése közben készült kép

 

 

ÉRDEKESSÉG, TUDTAD?

A régi kőszegiek (dédapáink), a kőszegi férfiak, a vasárnapi mise után elmentek a Poncichter Borozóba (míg feleségeik otthon főztek és finom ebéddel várták őket) és átbeszélték a hét történéseit, a világ fontos dolgait egy-egy kőszegi bor, sör mellett.

 

 

 Információk

Cím
9730 Kőszeg, Győry János utca 1.
Mobil
+36-30/337-0797
Telefonszám
+36-94/563-397
Email
iroda@koszegplebania.t-online.hu

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások