Kispanci - kőszegi Poncichter Borozó

Pub

Kőszeg egyik legismertebb borozója a Poncichter Borozó, közismert nevén a "Kispanci". Fiatalok kedvelt találkozási helye, kocsmája. A borozóba kőszegi borok kaphatók. A hely egyik jellegzetessége, hogy nagyon olcsón mérik a helyi borokat.

Kőszeg egyik legismertebb borozója  a Poncichter Borozó, közismert nevén a "Kispanci". Fiatalok kedvelt találkozási helye.

A borozóba kizárólag csak kőszegi borok kaphatók. A hely egyik jellegzetessége, hogy nagyon kedvező áron mérik a helyi borokat.

 

Kőszegen két poncichter borozó is van. Ezeket a kőszegiek, illetve a várost jól ismerők egyedi elnevezésekkel különböztetik meg ("Nagypanci", "Kispanci", "Zöldkapus", stb.) A "Kispanci" a kőszegi vár közelében található, melyet Kodolányi László ötvösművész által készített cégér jelez az utcán. A borozó fala az egykori városfal, mely bentről jól látható.

 

A kőszegi borászatnak a középkorig visszanyúló hagyományai vannak. A kőszegi bortermelőket a XIX. században még "hauerek"-ként ("kapások"-ként) emlegették, de használták az elnevezést a borkimérésekre (Buschenschank-okra) is. Miután a filoxéra az 1800-as évek végén elpusztította a kőszegi szőlők jelentős részét, kénytelenek voltak a kőszegiek is a soproni "poncichter"-ek ("babtermelők") borát inni.
A kőszegi borkultúra azóta újjáéledt, de megmaradt a poncichter elnevezés. (Poncichter = Bohnenzüchter = babtermelő - jelezve, hogy a szőlőtőkék közé babot is ültettek.)
Azokban a kőszegi borozókban és vendéglőkben, amelyek "adnak magukra", ma már nem soproni és balatoni borokat mérnek, hanem kőszegit.
Nem csak a kőszegi bor, hanem a Rajnis utcai poncichter épülete,a Stettner-ház is figyelmet érdemel. Ez város egyik legrégibb épülete, számos gótikus részlettel.

 

Érdekesség, a Poncichter szó eredete:

A "poncihter" szó egy észak-dunántúli, svábos kifejezés. Régies, tréfás megnevezése a szőlőgazdának.

A német "Bohnenzüchter" ("babtermelő") szóból ered. A "poncihter" kissé viccesen a szőlőtermelők tevékenységére utal, vagyis arra, hogy hogy a tőkék között babot termesztettek. A szó használata a 19-20. századforduló környékén jelent meg. Kőszegen is találkozhatunk vele. A filoxéra-vész idején a megcsappant kőszegi borok pótlására soproni borok kerültek oda, ekkor kezdték el használni a kőszegi szőlőgazdák magukra is a poncichter kifejezést.

 

 Információk

Cím
9730 Kőszeg, Rajnis u. 10.
Beszélt nyelvek
magyar

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások