Jurisics tér

Tér

Az ország egyik legszebb tere a Jurisics tér, ahol minden épületnek külön történelme van. Itt található például az ország legrégebbi városházája, az ország egyetlen duplaárkádos épülete, vagy a város egyik legszebb épülete a Sgraffitós-ház.

Kőszeg azon kevés városok közé tartozik, amelynek középkori városfala még sértetlenül áll, városszerkezete is alig változott az idők során. Kőszeg jellegzetessége, hogy vár-város volt, így az Óvárosba is csak a vizesárokkal körülvett városfalon keresztül lehetett bejutni. Így a mai Fő tér felől, az egykori vizesárkon és hídon áthaladva, az ún. Déli városkapun  keresztül volt megközelíthető a Jurisics tér is. A Jurisics tér szerkezetében még őrzi középkori eredetét, mai arculata azonban jellegzetesen barokk. Korábban ez volt a város legfontosabb tere: piactér, gyülekezési fórum, és a büntetés-végrehajtás színhelye is.

A Déli városkapu, más néven „Alsó-torony”  volt a város legfontosabb bejárata, melynek helyén ma a Hősök kapuja áll, ami 1932-ben nyerte el mai formáját. A linkre kattintva a torony nevének eredete is elolvasható.

A Hősök kapuján belépve a város legszebb tere, a Jurisics tér tárul elénk.  Szemben a távolban feltűnik a Kálvária-templom, valamint a kőszegi szőlőhegyek.

Kőszeg mindig is polgárváros volt, így az Óváros funkcionális elrendezésében is felismerhetők ennek a nyomai. A térre belépve bal kéz felől jobbára igazgatási, rendészeti funkciójú épületek találhatóak, középütt egyházi épületek, jobb oldalt és a tér felső szegletében pedig a polgárházak. A kőszegi Városháza Magyarország egyetlen és legrégebbi olyan épülete, amely a 14. századtól kezdve a mai napig folyamatosan városházaként működik.

A Plébánia vagy Lada-ház egyike a tér legrégebbi épületeinek, ahol a korábbi városbíró Lada György lakott. A város egyik legszebb barokk épülete, gazdagon díszített homlokzatával,

A Hősök kapuja és a Városháza között található az ún.  Generalhaus (magyarul: Tábornokház). Nevét onnét kapta, hogy ebben az épületben volt elszállásolva a mindenkori lovas helyőrség generálisa. A térre néző oldalon található 17. századi reneszánsz loggiát rekonstruálták.

A Hősök kapuja mellett, bal kéz felől áll a 16. századi hangulatot árasztó ún. Lábas ház, az ország egyetlen duplaárkádos épülete. A barokk stílusú épület hátsó falait maga a várfal adja. Eredetileg bálház volt, ma a Városi Levéltár található benne.

A tér jobb oldalán, a polgárházak mindegyike említésre méltó. Ezek közül is az egyik legnevesebb, a reneszánsz eredetű ún. Sgraffitós-ház, melyet 1560 körül építettek emeletessé, és nevét a különleges sgrafittó díszítésről kapta. Az épületet Ottlik Géza az Iskola a határon című művében is megemlíti.

Néhány épülettel arrébb található az ún. Arany Egyszarvú Patikamúzeum, melyet Európa legszebb patikájaként emlegetnek. Legismertebb bútora barokk stílusban, tölgy-, dió-, és hársfából készült.

A Jurisics tér közepén az 1739-ben felállított Mária-szobor áll. Mögötte a tér másik díszes eleme, a Városkút található, amit 1766-ban építettek a korábbi láncos kút helyén. Az idők során elnyerte mai finom, könnyed vonalvezetésű, romantikus formáját.

Szintén a tér jellegzetessége, hogy közvetlenül egymás mellett két templom is található rajta.  Ennek hátterében a város német-magyar kétnyelvűsége áll. A lakosság a 16.-17. századig közös templomot használt, de ezután a magyar protestánsok egy új templomot (Szent Imre) építettek a régi mellé (Szent Jakab). Így a régit ettől kezdve csak a németajkú kőszegiek használták.

A tér másik érdekessége, hogy a hegy felőli része magasabban van. Ez jól megfigyelhető a Városháza oldalán néhány épületnél, melyek eredeti bejárata jóval a jelenlegi szint alatt van, így mai bejáratuk szinte az első emelet magasságában található, pl. Bécsikapu étterem, Szent Jakab templom, Szent Imre templommal szemben lévő ház.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások