Arany Egyszarvú Patikamúzeum

Múzeum

A kőszegi Arany Egyszarvú Patikamúzeum országos hírnévre tett szert. Ezt nem csak a hazai viszonylatban egyedinek számító szárítópadlásnak, drogériájának köszönheti, hanem az európai szinten is híres officinabútornak (1777), mely egyik legszebb reprezentációja a jezsuita barokknak is nevezett magyar bútorművességnek.

Az Arany Egyszarvú Patikában látható kiállítás Vas megye 17-19. századi polgári és szerzetesi patikáinak emlékeiből mutat be válogatást a 18. századi állapotnak megfelelően helyreállított egykori patikaépületben.

A múzeumba betérő látogatók megtekinthetik a hazai viszonylatban egyedülálló szárítópadlást vagy drogpadlást, ahol a patikusok egykor a gyógyszerek előállításához szükséges gyógynövényeket szárították.

Ezt teszik ma is a rekonstruált ládafiás szárítópolcozaton, így a mai napig a száradó friss növények kellemes illatta lengi be a drogpadlást. A múzeum belső udvarán található a barokkos kialakítású patikakert, melyben a 17. században gyógynövényként használat növényekből mutatnak be közel nyolcvan félét.

Az egykori patikaépületben - mely 1777-től működött - kapott helyet a Nyugat-Dunántúl gyógyszerészet-történeti emlékeit bemutató tárlat. Az első helyiségben láthatóak a megye legrégebbi gyógyszerészet-történeti dokumentumai, a jezsuita patika írásos emlékei és a múzeum épületének története. A nagyteremben a különféle gyógyszeralapanyagokból (ásványi, növényi, állati eredetűek) látható válogatás, pl.: rákszem, vipera, hódmirigy. Továbbá a 19-20. század fordulóján hazánkban forgalmazott késztermékekből ad ízelítőt a múzeum . 
A tárlat a mérés és a vizsgálat eszközeibe és a régi gyógyszeranyagokba is betekintést enged, nyomon kíséri a patikaedények formaalakulását a 17. és a 20. század között. Végül a gyógyszerkiadáshoz szükséges eszközöket mutatja be.

A már megszerzett élményeket az eredeti helyén (a legbelső teremben) látható, a kőszegi jezsuita fráterek által 1740-44 között helyben készített, kézzel faragott, festményekkel díszített officinabútor koronázza. A kőszegi jezsuita officina Európa-hírű képviselője a Magyarországon jezsuita-barokknak is nevezett stílusnak. A bútorzat és felszerelése az Iparművészeti Múzeum tulajdona.

 Információk

Cím
9730 Kőszeg, Jurisics tér 11.
Telefonszám
+36-94/360-240
Email
varosimuzeum@koszegimuzeumok.hu
Web
http://www.koszegimuzeumok.hu
Beszélt nyelvek
magyar, angol, német

 Nyitva tartás

Hétfő
zárva
Kedd
9:00-17:00
Szerda
9:00-17:00
Csütörtök
9:00-17:00
Péntek
9:00-17:00
Szombat
9:00-17:00
Vasárnap
9:00-17:00

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások