Kőszegi Városi Múzeum

Múzeum

Az országban egyedinek számító kiállítás két részből tevődik össze. Egyik része a kismesterségek kiállítása, melyhez hasonló legközelebb csak Prágában található. Másik a kőszegi céheket bemutató kiállítás, melyek története 1504-re nyúlik vissza. A múzem elhelyezkedését is érdemes megemlíteni, hiszen Kőszeg azon ritka városok közé tartozik, ahol a középkori városfal még áll, így városszerkezete alig változott. E többszáz éves városfal része volt az egykori Árpád-kori Déli kapu, melynek helyén ma a Hősök tornya (vagy Hősök kapuja), a város jelképe áll. E mellett található a Tábornokház, ami ma a Városi Múzeum központi épülete. A torony teraszáról gyönyörű kilátás nyílik az egész Óvárosra, a Kőszegi-hegységre.

Kismesterségek:

A Kőszegi Városi Múzeumban (Tábornokház) a kőszegi kézművesipar történetét bemutató kiállítás található, mely az országban egyedülálló, hasonlót legközelebb csak Prágában lehet látni. Az épület első emeletén az enteriőrszerűen bemutatott műhelyeket összetartozó műtárgyakkal rendezték be. Ezen műhelyek (nyerges, szíjgyártó, cukrász, mézesbábos, hentes, fésűs, órás, könyvkötő, kéményseprő, lakatos, borbély, takács, fényképész, asztalos) kiállítási tárgyainak mindegyike a Kőszegen élt és dolgozott mesterek hagyatékaként került megőrzésre, így a tárgyak olyan személyekhez köthetők, akiket a helybeli lakosok ismerhettek is. A mai Kőszegen is sokan jártak még például Püsky bácsihoz fagyizni vagy cukorkáért. Az enteriőrszerűen kialakított tárlatot a céhtörténeti kiállítás céhládái, mesterlevelei, artikulusai, a Mária Terézia által alapított rajztanoda diákjainak rajzai és egyéb figyelemfelkeltő tárgyak színesítik.

 

Kőszegi céhek – céhemlékek:

A múzeum az ország egyik leggazdagabb céh- és ipartörténeti gyűjteményét mondhatja magáénak. A történelmi Vas vármegye egyetlen szabad királyi városában az első céh 1504-ben alakult, ezt követően még 54 működött az évszázadok során. A város polgársága 1932-ben, több évtizednyi küzdelem után, megalapította múzeumát és a mai múzeumi tárgyak közül sok akkor került be a gyűjteménybe személyes felajánlásoknak köszönhetően. Olyan ritka vagy inkább kevésbé ismert mesterségek gyönyörű emlékei is láthatók itt, mint például a művirágkészítő, de igen jelentősek a kőszegi ötvös céh megmaradt remekei is. Páratlan céhláda gyűjtemény, artikulusok (céhszabályzatok), behívótáblák, céhremekek teszik színessé a tárlatot. A céhes kor emlékei mellett megtalálhatók itt az ipartestületek korszakának emlékei, a kőszegi mesterek nagy (világ)kiállításokon kapott oklevelei, érmei, illetve emlékek a város sörgyár alapítására tett kísérleteiről.

 Információk

Cím
9730 Kőszeg, Jurisics tér 6.
Telefonszám
+36-94/360-240
Email
varosimuzeum@koszegimuzeumok.hu
Web
http://www.koszegimuzeumok.hu
Beszélt nyelvek
magyar, angol, német

 Nyitva tartás

Hétfő
zárva
Kedd
9:00-17:00
Szerda
9:00-17:00
Csütörtök
9:00-17:00
Péntek
9:00-17:00
Szombat
9:00-17:00
Vasárnap
9:00-17:00

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások