Óház-kilátó

Látnivaló Kilátó

A kilátó a 13. századbeli Felsővár helyén, az Óház-tetőn (609 m) található. Gyönyörű a kilátás a városra, tiszta idő esetén ellátni a pozsonyi hegyekig, Ság és Somló tanúhegyekig, a Fertő-tóig, vagy akár a hósapkával borított Schneebergig is.

A mai Burgenland térsége, így Kőszeg környéke is, a 12-13. századtól, - a német katonai betörések elhárítása miatt - hadászati fontosságú lett. Sorra épültek a Kőszegi-hegységben is a kővárak, amelyek közül az egyik az Óház-tetőn található, ún. Óvár (Alte-Haus), azaz Felsővár volt, melyet a Kőszegi grófok alapítottak. Pontosan nem tudni mikor épült, de írásos emlék van arról, hogy 1248-ban már állt, ekkor ugyanis IV. Béla magyar király visszafoglalta az osztrák hercegtől. Ebben az okiratban „castrum Kuszug” (1248) néven említik.

A kapubástya és az lakóbástya alapjainak feltárását követően, a millecentenárium évében a város 15 méter magas kilátót emeltetett a tetőn. Ez az kilátó szintén a kiemelt turisztikai célpontok közé tartozik, és egy kellemes erdei sétával elérhető.

Páratlan animáció az egykori kőszegi Felsővárról (Óház-tető):

 

 

Kőszeg-Óház felsővárának építése - rekonstrukciós elképzelés:

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások