Várak és várromok Kőszegen és környékén

Fedezd fel Kőszegen és a környéken található romantikus várakat, várromokat

Kőszeg méltán híres csodás kisváros, ám sokan nem tudják, hogy az ország egyetlen tervezett vár-városa, mely egy remek kiindulópont a középkor megismerésére is. A környék tele van felfedezésre váró várakkal, romokkal, melyekben igazi időutazás részese lehet az erre járó.

A túrákat még izgalmasabbá, látványosabbá lehet tenni, hiszen a vidék kerékpárral, vagy néhány hely akár gyalog is könnyen elérhető.

 

 

Most csupa könnyen elérhető célpontot mutatunk, melyekre érdemes néhány napot szánni az Alpokalján:

1. Jurisics vár – Kőszeg

Az Alpokaljai kisváros egyik nevezetessége a szépen felújított vár a történelmi hangulatú óvárosában található. Akár korhű ruhákba bújva, igazi várkisasszonyként vagy várúrként fedezhető fel az 1532-es várostromáról híressé vált hely. Ekkor támadt rá Szulejmán a várra Bécs felé vonulva hatalmas seregével. Ám a maroknyi hős védő, élükön a horvát Jurisics Miklós kaptánnyal, sikeresen szembeszállt a túlerővel. A huszonöt napig tartó ostrom végén a török sereg elvonult, ennek emlékére szól minden nap 11 órakor a harang Kőszegen.

 

Fotó (forrás): Jurisics vár

 

Fotó (forrás): Jurisics vár

 

A kőszegi (felső) várat először a 802-ből származó Einhard krónikája említi castellum Guntionis néven. A 13. század végén a vár a Héder nemzetségé volt, majd 1289-ben Albert (osztrák) herceg elfoglalta a várat. 1291-ben III. András a hainburgi béke alapján az Óvárat leromboltatta. 1327-ben Károly Róbert elfoglalta a várat a Kőszegi családtól, és segítette a város lakosait a fejlődésben. Az osztrákok betöréseinek megakadályozására kiépítették a városfalakat, erős tornyokat húztak, és az árkokba bevezették a Gyöngyös patak vizét. 1392-ben a vár a Garai családé, 1445-ben a Habsburgoké lett, tőlük vette vissza Hunyadi Mátyás 1482-ben, ám 1492-ben a Habsburgok újra elfoglalták. Habsburg Ferdinánd a hősies csata után Jurisics Miklósnak adományozta Kőszeg városát. 1695-ben a vár és az uradalom Esterházy Pál nádor birtokába került egészen 1931-ig. 

A várban ma több kiállítás is látható, de van itt fűszernövénykert, bolt és egy lovagi étterem is.

Fotó: Trifusz Péter - Jurisics vár

 

Fotó: Trifusz Péter - Jurisics vár

 

Jurisics vár: http://www.koszeginfo.com/latnivalo/jurisics-var

A Jurisics vár hivatalos oldala: www.jurisicsvar.hu

 

Kőszeg a tervezett vár-város

Talán kevesen tudják, de Kőszeg - és benne a vár – elrendezése is egyedülálló Magyarországon, ugyanis hazánkban egyedüli megtestesítője a tervezett vár-városnak.

„….nevezett városunk falait megépítsék, áldozzanak rá, és jó erődítésekkel erősítsék meg…”

(Károly Róbert  oklevele 1336-ból)

 

A Jurisics várat megkerülve képet kaphatunk arról, hogy egykor mekkora árokrendszer védelmezte a falakon kívül a települést. A városfal nyugati oldala szerencsére nem épült be, így teljes hosszában megcsodálható az egykori erődítmény. Középütt ma is áll a Sarkos-torony (Ecktrum) vagy másnéven Kiszwinger.

Tovább haladva itt látható a város legrégebbi és egyben legnagyobb bástyája is, a " Zwinger " (más néven: Bastei, Öregbástya).

 

 

A Fő tér felé haladva az óvárost körülölelő várárok többnyire feltöltésre került, a városfal fel-fel tűnik. 

 

2. Óház kilátó - Kőszeg

(Egykori Felsővár, vagy Óvár. Korabeli német nevén: "Alte-Haus")

A 12-13. században a környék, Burgenland és Kőszeg vidéke is fontos hadászati, védelmi szerepet kapott. Ekkor épültek ki a kővárak, így a (kőszegi) Felsővár is. Az eredeti vár Castrum Kuszug néven a 13. században épült, elsősorban határőrizeti céllal. Korábban vélhetőleg egy kőtorony állt itt, melyben még egy alagutas vészkijárat is volt. Ezután épült itt a vár. Ennek első írásos emléke szerint korábban Frigyes osztrák herceg elfoglalta a várat, melyet IV. Béla csapatai szereztek vissza.

A hegylábnál épült Kőszeg innen kapta nevét. 

 

 

Az Ó-ház kilátó (609 m), az egykori Felsővár helyén épült a 13. században, ahonnét beli gyönyörű a kilátás nyílik a városra.

A kilátó környéki padokokon kiválló lehetőség nyílik piknikezésre.

 

 

Bővebben az Ó-ház kilátóról: http://www.koszeginfo.com/latnivalo/ohaz-kilato

 

3. Szent Vid Kápolna – Velem

A honfoglaló magyarok telepedtek meg ezen a vidéken. A Tétény-Kál-Bogát-Bulcsú nemzetség törzsének szállásterülete volt itt. A Szent Videt a magyarok felújították, majd kettős gerendapalánk közé döngölt földvárat építettek és köves sáncokkal vették körül. I. (Szent) István idején ez a vár is a királyi várszervezet tagja volt.

A 13. században kőfallal vették körül és két tornyot is építettek hozzá. A vár többször is gazdát cserélt, volt cseh, magyar és osztrák tulajdonban is. Végül 1289-ben IV. László elfoglalta a Kőszegi családtól, majd I. Albert osztrák hercegé lett. 1291-ben a hainburgi békekötés után Albert visszaadta III. Andrásnak, de a békekötés előírta a kisebb várak, így a Szentvid lerombolását is.

A 16. századra már romhalmazzá vált a vár. 1713-ban Hillarion szerzetes Batthyányi Lajos nádor költségén a remetelakot és a kápolnát felújíttatta. A 19. században ennek helyére épült a mai Szent Vid templom.

 

3. Lockenhausi vár – Lockenhaus (Léka), Ausztria

A település környéke a kőkorszak óta lakott. Első írásos említése a 13. századból való, 1256-ban Leuca néven említik. A vár a 13. század elején épült királyi várként, melyet később a Csákok, majd 1270-től Kőszegiek birtokoltak. A tatárok ostromának ellenállt, majd az osztrák-magyar határharcokban fontos szerepe volt. 

A várban éltek a Kőszegiek, majd a Kanizsaiak is. Ők építették, bővítették tovább. A vár kútját Nádasdy Tamás ásatta, megépítette a földalatti börtönt és felújíttatta a lakóhelyiségeket, és a konyhát is. A várat a 20. század elején renoválták, így ma is eredeti állapotában látható, a berendezés azonban megsemmisült. 

1980-ban került a Prof. Paul Anton Keller-Alapítvány tulajdonába, akik azóta is folyamatosan megújítják, szépítik a várat, ahol most múzeum, természetrajzi múzeum, szálloda és étterem működik.

 

Forrás: www.ritterburg.at

 

Forrás: www.ritterburg.at

 

További tudnivalók a lékai várról: http://www.koszeginfo.com/kornyek/lockenhaus

A lékai vár hivatalos weboldala: www.ritterburg.at

 

Bővebben a Kőszegi Sörről: KLIKK itt  Kapható: KLIKK itt

 

4. Kirchschlagi vár(rom): Kirchschlag in der Buckligen Welt, Ausztria

 

A 12. században Kirchschlag fölött épült erődben nemesi családok éltek. Stájerek, magyarok és Mátyás király is ura volt egy ideig. A hely fontos szerepet töltött be, hiszen határvár volt.

A 17. században kezdett lepusztulni, mikor akkori urai elköltöztek innen.

Több magyar ostromot is túlélt, majd az 1683-ban a törökök lerombolták.  Mára csak a romjai láthatók, ám a csodás környezet miatt kedvelt kirándulóhely.

A sziklacsúcson a vár legmagasabb pontján álló régi tűztoronyból, az Öregtoronyból remek a kilátás a környékre.

Kirchschlag-ot 1246-ban említik elsőként Castrum Kryslag néven. Egy elmélet szerint azonban honfoglaláskori magyar alapítású is lehet. A települést 2010-ben Ausztria legszebb városának választották.

 

 

 

 

További információk a kirchschlagi vár(rom)ról: http://www.koszeginfo.com/kornyek/kirchschlag-in-der-buckligen-welt

 

 

5. Burgruine - Landsee (várrom) – Landsee (Lánzsér), Ausztria

Az építmény ma Közép-Európa egyik legnagyobb várroma. A 12. században épült hatalmas várkomplexum kora egyik legnagyobbika volt. Kalandos tulajdonlások után évszázadok óta az Esterházy-család birtokában van.

A várat folyamatosan építették és alakították. A 17. században fejeződtek be a munkálatok, ekkor készült el benne a Szent Miklós kápolna is. A várban hét torony lehetett, köztük harangtorony, óratorony és két lőportorony is. A három részre tagolt épületegyüttesben több várrész is volt. Felvonóhidakon és négy kapun lehetett bejutni a három fallal és két árokkal védett várba.

A vár mellett épült kolostorban 12 szerzetes lakott, akik naponta imádkoztak a várban lakók elhunyt szeretteiért és az élők boldogulásáért.

Bár bevehetetlennek tartották, végül egy tűzvész okozta pusztulását a 18. században.

A vártoronyból fantasztikus kilátás nyílik a környékre, a hegyekre. A várral vezetett túrán lehet megismerkedni, nyáron pedig szabadtéri rendezvényeknek ad otthont.

 Itt forgatták 1993-ban A három testőr című filmet.

Forrás: www.burgenland.info

 

Forrás: www.sonnenland.at

 

6. Güssingi vár – Güssing (Németújvár), Ausztria

A várat a 12. században III. Béla kezdte építeni a nyugati határ védelmére. Eredetileg fából készült, majd később átépítették kővárrá. Helyén korábban egy kolostor állt, ám azt lebontották és a szerzeteseket elküldték. A vár jó szolgálatot tett a tatárjárás idején. A 13. században került a Németújvári grófok kezébe. A 16-17. században a Battyhyány-családé volt, ők építették át hatalmas erődítménnyé. A török harcok idején még fontos szerepe volt, ám a 18. századra jelentősége teljesen megszűnt. A környékbeli jobbágyok a falak építőanyagát elhordták saját házaik építéséhez.

A vármúzeumban ma kiállítás látható, mely az elmúlt évszázadokat mutatja be, de látványos a várkápolna főoltára, és itt található az 1570 körül épült orgona, mely Közép-Európa legrégebbi orgonája. A vulkanikus eredetű hegyen álló várból impozáns a környék látványa.

 

Forrás: vjm.hu

 

7. Bersteini Vár – Bernstein (Borostyánkő), Ausztria

Már az őskorban is éltek errefelé. Az ókortól kezdve, a Balti-tengertől Rómáig húzódó Borostyánút fontos állomása volt. A 12. századtól már bányásztak itt, vasércet, ként, rezet, sőt ezüstöt és aranyat is.

A vár a 13. században épült királyi várként. A magyar királyok és az osztrák hercegek folyamatosan küzdöttek a vár birtoklásáért. A legrégebbi rész a sziklára épült északi szárny volt, itt egy befalazott román kaput is találtak.  A török ostrom alatt felrobbant a lőportornya és a vár is megrongálódott, ám újjáépítettek.

1636 és 1864 között a Batthyányaké volt a vár, ekkor nyerte el az épület a végső formáját. Az eredetileg egyemeletes várkastélyra a barokk korban építettek rá egy újabb szintet.

A vár ma szállodaként működik, a hozzá tartozó kert vezetéssel megtekinthető.

 

Fotó forrás: www.hetedhetorszag.hu

 

8. Schlaining vára – Schlaining (Szalónak), Ausztria

A vár Ausztria legjobb állapotban megőrzött középkori várainak egyike. A vár 1240 körül épült. 1289-ben a németújvári viszály során valószínűleg súlyosan megsérült, de a Tompek család újjáépíttette. Az eredetileg gótikus épületet később reneszánsz és barokk stílusban bővítették. A várat 1326-ban a Kanizsai család kapta meg királyi adományként. Később 1445-ban III. Frigyes császár Baumkirchner András német zsoldosvezérnek adta, az ő idején élte fénykorát a vár. 1648-49-ben Batthyány Ádám nagy borospincét, magtárat és új várkaput építtetett hozzá. Ekkor építették a vár lovagtermét is. A várkápolna 1713-ban épült, főoltára 1750-ben készült. Több tulajdonosváltás után a vár utolsó birtokosai között volt gróf Batthyány Lajos is.

Ma szálloda, konferenciaközpont, ötvösművészeti és fegyvergyűjtemény található benne.

Itt van a több kiállításból álló Béke Európai Múzeuma is.

 

Fotó forrás: www.cusson.at

 

9. Fraknói Vár – Forchtenstein (Fraknó) Ausztria

Fraknó várát 1317-ben építették a Nagymartoni grófok. Az épület több kézen is átment, volt Habsburg és Mátyás király tulajdona is. 1622 óta az Eszterházy család birtoka. 1635 és 1660 között Esterházy Miklós teljesen átépíttette a várat, a régi épületből csak az öregtorony maradt meg. A régi helyére kétemeletes új várpalotát építtetett. A vár kápolnáját 1642-ben szentelték fel. 1687-ben a vár elé építtetett Eszterházy Pál nádor egy Immaculata szobrot, ma ez búcsújáróhely.

A vár teljes épségben megmaradt és az Esterházy család tulajdona. Kiállításai, kincstára, panoptikuma, fegyvergyűjteménye, levéltára látogatható.

 

Fotó forrás: www.esterhazy.at

 

Este pedig a kifáradt turistákat Kőszeg visszavárja. A város éttermeiben egy romantikus vacsora finom falatjai mellé érdemes a remek helyi borokat, vagy egy prémium kézműves sört, a Kőszegi Sört is megkóstolni. Aki pedig még bírja szusszal, annak egy hangulatos esti sétát javaslunk a csodálatos óvárosban.

 
Kőszegi Sör: www.koszegisor.hu
 

Kőszegi bor: www.koszegibor.hu

 

 

 

 

Szállás tipp, közvetlen a Jurisics vár (kőszegi vár) szomszédságában:

Kóczián Pihenőház: http://www.koszeginfo.com/vendeghaz/koczian-pihenohaz

Fotó: Trifusz Péter

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások