Kirchschlag in der Buckligen Welt

Környék

Az Alpokalja dimbes-dombos tájegységét Bucklige Welt-ként (magyarul: Púpos világ) is szokás emlegetni. Ezen tájegység közepén fekvő Kőszegtől mindössze 30 km-re található Kirchsclag nevű települést 2010-ben Ausztria legszebb városának választották. Kirschlag híres a romantikus, középkori várromjáról. 

Az egykori történelmi Magyarország határán, ma Alsó-Ausztria és Burgenland határán fekvő települést előszőr 1246-ban “Castrum Kryslag” néven említetik. A Kirschlag fölött található erőd büszke, nemesi családoknak adott otthont. A történelem során nagyon fontos határvár volt. Több magyar ostromot is túlélt, míg végül az 1683-as török ostrom során a támadó seregek az erődöt lerombolták. Így a település elveszítette jelentőségét.

A gyönyörű lombos erdőn áthaladva, város fölötti magaslaton találhatóak az egykori erőd romjai, mely mára kedvelt kirándulóhely lett. Az erődrom nyugodt, hangulatos környezete mindenkit magával ragad. A sziklaszirtre épült négyzetes Öregtorony pedig páratlan kilátást biztosít a településre és a környező dombokra, erdőkre, mezőkre.

A kisváros kulturális és gasztronómiai élményeket is kínál. Érdemes betérni a település vendéglőibe, illetve megtekinteni Kirschlag másik nevezetességét, a templomot, melyhez Mátyás király építtetett gótikus oldalhajót. Ezt „Ungarische Kirche" néven tartják számon.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások