Kellemes őszi, gasztronómiai programokkal csábított idén Kőszeg és környéke – 2017

Az ősz és a gasztronómia Kőszegen és környékén

Összefoglaló, visszatekintés 2017 őszi eseményeire Kőszegen és környékén

• I. Kőszegi Sörsétány

(2017.09.16)

 

Idén első alkalommal rendeztük meg a Kőszegi Sörsétányt a Kőszegi Sör és a Bécsikapu Étterem szervezésében. Az esemény egyik fő célja az volt, hogy az egykor létező, helyi sörkultúrát újraélessze, továbbá helyi fiataloknak, a régió sörkedvelőinek egy koraőszi, kellemes programot kínáljon. A kőszegi vár szomszédsága ehhez ideális helyszínnek ígérkezett.

 

 

 

 

Sajnos az időjárást ezt másként gondolta és a napsütéses délután helyett inkább esős, hűvös, októberi idő volt. Érdeklődők ennek ellenére szép számmal akadtak. Sok helyi fiatal látogatott el az eseményre, ezen kívül Szombathelyről és más városokból is, sőt a környező megyékből is érkeztek.

 

 

 

A sörsétány hangulatáról helyi zenészek gondoskodtak, akik szintén nagyon megörültek a kezdeményezésnek és szívesen járultak hozzá a jó hangulathoz.

Elsőként a történelmi kisváros hangulatához kiválóan illő verkli muzsika szólt, melyet az arra járók apraja, nagyja megcsodált. Ezt követte a harmonika szó. A muzsikus az őszi sörös hangulathoz illő osztrák és bajor dalokat játszott. Az este során pedig Meggie & Tomsa adott élő koncertet. A hideg és csöpögő eső ellenére késő estig jóhangulatban mulattak a helyi fiatalok és idősebbek egyaránt a kőszegi vár tövében és fogyasztották a Kőszegi Sört.

 

 

 

• Képriport az I. Kőszegi Sörsétányról: KLIKK

• Az I. Kőszegi Sörsétány programja itt tekinthető vissza: KLIKK

 

• Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó - 2017

(2017. szeptember 21-24.)

 

Szeptember 21-e és 24-e között a város legnagyobb tömeget megmozgató rendezvénye A Kőszegi Szüret, Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó 2017 programsorozat várta az érdeklődőket. Kőszeg és a szőlő története rég egybefonódott egymással. Az itt élőknek és a szőlőnek, a bornak a kapcsolata késztette a várost a Szőlő Jövésnek Könyve megnyitására. A könyvben 1740 óta évről-évre ceruza-, tollrajzok, akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait, ez alapján tudják megjósolni, hogy milyen termés várható. A borászok, ahogy minden évben, úgy idén is rendesen megünnepelték a szüretet: a nemzetközi fúvószenei találkozóval egybekötött vígasság ezen a hétvégén 8 fúvószenekar fellépéseivel csábította a vendégeket.

 

 

 

Rengetegen ellátogattak a többnapos rendezvényre nemcsak határokon innen, hanem túlról is. A rendezvényt megtisztelték a testvérvárosok (Vaihingen an der Enz - Németország, Szenc - Szlovákia, Nyitragerencsér- Szlovákia, Mödling – Ausztria) delegációi is. A hangulatról koncertek (ATARU Taiko, Cabo Wabo Party Band, vendég: Meggie), sztárfellépők (Beatrice, Kelemen Kabátban), látványos bemutatók gondoskodtak a város főterén és a sörsátorban, de volt bál, felvonulás, vidámpark, kirakodóvásár is a Jurisics téren. Senki sem távozott vásári portéka nélkül és üres gyomorral, a finom fogások mellé természetesen kötelező volt megkóstolni az ízletes borokat, a sörök kedvelőit pedig különlegességek várták a Kőszegi Sör standjánál.

A rendezvény vasárnap este látványos tűzijátékkal zárult.

 

 

 

 

 

 

• Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó 2017 évi programja itt tekinthető vissza: KLIKK

 

• Velemi gesztenyenapok

(2017.10.07-08.)

 

Az Alpokalja egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménye a Velemi Gesztenyenapok. A Kőszegtől mindössze 8 kilométerre fekvő település már a múlt században is kedvelt kiránduló- és üdülőhely volt. Mára az ország egyik legkedveltebb hegyvidéki, turisztikai célpontja. Sokan tiszta levegője miatt érkeznek. Ősszel azonban különösen csábító a Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb és legkedveltebb növénye a szelídgesztenye.

 

 

 

Így van ez különösen a Velemi Gesztenyenapok hétvégéjén is, amikor a kis falucska több ezer, sőt tízezer látogatót fogad be és különféle gasztronómiai különlegességekkel csábítja a látogatót. A gesztenye kiemelt szerepet kap. Sült gesztenye, gesztenyés sütemények, gesztenyeméz és egyéb finomságok mellett más kézműves különlegességek is kaphatók ilyenkor. Szerencsére az időjárás is kegyes volt a rendezvényhez, így kellemes délutánt, hétvégét tölthettek az érdeklődők a friss levegőn egy-egy gasztronómiai ínyencség megkóstolása mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

• A Velemi gesztenyenapok 2017 évi programja itt tekinthető vissza: KLIKK

 

• Natúrpark ízei Gasztronómiai fesztivál – Orsolya napi vásár

(2017.10.21-22.)

 

 

A régió másik legnagyobb gasztronómiai eseménye a Kőszeg óvárosában megrendezett Natúrpark Ízei Gasztronómiai fesztivál – Orsolya napi vásár. Ezt minden évben az Orsolya-naphoz (október 21.) legközelebb eső hétvégén rendezik meg, amikor Kőszeg és vonzáskörzetének jellegzetes, őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg az ide látogatók. A natúrparki települések kézművesei, őstermelői, borászai, valamint az ország különböző területeiről érkező vásárosok mutatják be portékáikat Kőszegen. A nemzetiségek mellett civil szervezetek sütnek-főznek és kínálnak finomabbnál finomabb étkeket a látogatóknak. A vásár ideje alatt lekvár- és süteményverseny mellett natúrparki kulturális csoportok szórakoztatják az érdeklődőket.

 

 

Az idei évben különösen sokan érkeztek a szombati napon. Ez annak is köszönhető volt, hogy ekkor gyönyörű, kellemes őszi idő fogadta a látogatókat és ezt mindenki igyekezett kihasználni, melyhez ideális programnak bizonyult az esemény, az alpokaljai kisváros kellemes hangulata.

 

 

 

 

 

 

• A Natúrpark ízei Gasztronómiai fesztivál – Orsolya napi vásár 2017 évi programja itt tekinthető vissza: KLIKK

 

• Kőszegi Királynapok

(2017.11.04-12.)

 

 

Kőszeg, Vas megyében egyedülálló módon szabad királyi város volt. Ezt a rangot III. Ferdinánd Habsburg császár és magyar király 1648. november 6-án adományozta a városnak. (Ez előtt Kőszeg Habsburg zálogjogon, 200 évig Alsó-Ausztria, nem pedig a Magyar Királyság része volt.) Minden évben november 6-án a helyiek megemlékeznek ezen alkalomról, melyet Kőszegi Városnapnak hívnak.

 

Egy új kezdeményezésként tavaly néhány helyi vállalkozó kezdeményezésére ezt az alkalmat kiterjesztették a gasztronómiára. Idén Kőszeg városa is felismerte az alkalom jelentőségét és hivatalosan is kiterjesztette az egynapos rendezvényt egy rendezvénysorozattá. A Kőszegi Királynapok rendezvénysorozattá vált, több kulturális és gasztronómiai programot, kezdeményezést fogott össze, mely még élvezhetőbbé és színesebbé tette a városban töltött időt.

 

A programokból néhányat említve:

A város borának bemutatása, ingyenes látogatás néhány történelmi épületben, ünnepi képviselő-testületi ülés, ünnepi előadások, kitüntetések, könyvbemutató (Kapa Mátyás: „Harangszótól harangszóig (Kőszeg regénye 1529-1532)”), Kőszegi Sör legújabb sörének, a Kőszegi Sör BLONDE sörnek a premierje, a Csokiszeg legújabb, saját tervezésű csokoládéjának premierje.

 

- Ünnepi előadások, kitüntetések:

Jurisics vár, Lovagterem

 

 

 

 

 

 

 

 

Könyvbemutató: Kapa Mátyás: „Harangszótól harangszóig (Kőszeg regénye 1529-1532)

Jurisics vár, Lovagterem

 

• Kőszegi Sör - BLONDE • Premier: KLIKK

 

Csokiszeg legújabb, saját tervezésű csokoládéjának premierje: KLIKK

 

• Kőszegi Borbál

A Királynapok rendezvénysorozat a Borbállal zárult, melyre a borkedvelőket várták a Jurisics vár Lovagtermébe. Képek: KLIKK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A helyiek, a városba látogatók ezen fent említett eseményen kívül még több, kisebb és érdekes rendezvényen vehettek részt és élvezhették az egykori szabad királyi város nyújtotta élményeket.

 

Bővebben Kőszeg a szabad királyi városról: KLIKK

A Kőszegi Királynapok 2017 évi programjai itt tekinthetők vissza: KLIKK

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások