Szent György nap - Szőlő Jövésnek Könyve

Esemény

Világszinten különlegesnek számít ez a kőszegi hagyomány, mely szerint 1740-óta évről évre,  Szent György napján (április 24.) berajzolják az új szőlőhajtásokat a „Szőlő Jövésnek Könyvé"-be és így évszázadokra visszamenőleg meg lehet tekinteni azok változását. Mindez mára egy hivatalos városi ünnepséggé nőtte ki magát.

A kőszegi szőlőtermelés és borkészítés története több évszázadra nyúlik vissza. 1279-ben Kőszegi Iván és Miklós grófok birtokaik megosztásakor a szőlőkről és pincékről is rendelkeztek. Az Anjou-k idején Pozsony és Sopron mellett Kőszeg is a legjelentősebb borkereskedő, borexportáló városok közé tartozott. 300-400 hektáron termelt borokat a kisváros, mely egyben a legfőbb bevételi forrása is volt. Ekkoriban dél-német területekre exportálták a kőszegi borokat.

Kőszeg egykor híres szőlő- és bortermelésének nevezetes dokumentuma az 1740 óta vezetett könyv. Ebben a Szent György napi szőlőhajtást, „a jövés”-t jelenítették meg, rajzolták le minden esztendőben. A levágott, friss hajtásokat a várost övező szőlőkből hozzák, majd bemutatják ezeket a polgármesternek, és egy borkóstolóval egybekötött ünnepségen berajzolják a könyvbe, melyet 1740-óta vezetnek.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Ajánljuk még

Hozzászólások