Kőszeg ideális kiindulóhely a fürdők, tavak, vizes kikapcsolódást kedvelőknek

Kőszegről rövid autóúttal elérhetők innen a legszuperebb élményfürdők, vagy akár vitorlázóhelyek is.

Kőszeg nagy múltra visszatekintő turistaparadicsom, ahol a város bejárásán kívül a környék is számos programot, kikapcsolódási lehetőséget kínál. Arra eddig talán kevesen gondoltak, hogy tökéletes kiindulópontja lehet egy fürdőzős kirándulásnak is. Hiszen az Alpok-alján jó megpiheni, feltöltődni, de napközben remek program egy élmény- vagy gyógyfürdő felkeresése is.

Íme néhány kiváló hely, amit jó szívvel ajánlunk, és ahová Kőszegről könnyen el lehet jutni. Aki pedig több fürdőt is kipróbálna, annak mutatunk pár hazai és határon túli, de mégis közeli helyet is. Csupa helyiek által is kipróbált, kedvelt strand és fürdő következik.

 

 

 

Néhány, Kőszegről könnyen megközelíthető hazai fürdő:

 

Bükfürdő

Autóval 24 km távolságra található a szubalpin klímájú Bükfürdő, amely a 20. században vált híressé, amikor 1957-ben kőolajat keresve találtak rá a felbecsülhetetlen értékű hévízkincsre. A víz kiváló élettani hatású, és a hozzá kapcsolódó pihenő, egészségmegőrző rituálékkal együtt komplex szolgáltatásokat kínálnak. A hagyományos kezelések mellett pedig egyre nagyobb teret kap a modern medical wellness. Budapest és Hévíz után Bük a harmadik legnépszerűbb magyarországi város a külföldiek körében.

 

Fotó: termalfurdo.hu

A 14 hektáros, fás, parkos Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum Magyarország második leglátogatottabb gyógyfürdője. 33 medencéjéből 11 fedett, így télen-nyáron élvezhető.

A büki, egyedi összetételű gyógyvíz 4 kúton keresztül tör fel. Található benne alkáli-hidrogénkarbonát, magas a kalcium-, magnézium- és fluortartalma, így a gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is kiváló. Gyulladáscsökkentő hatású, segíti a csont anyagcseréjét, pozitívan hat az izomműködésre, és javítja a keringést. Szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére jó, ajánlják ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitációhoz, baleseti utókezeléshez, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások gyógyítására, de ivókúra formájában a krónikus gyomorhurut, emésztési zavarok és a fekélybetegség ellenszere is lehet.

A közelségének és a remek fürdőknek köszönhetőem már több évtizede a kőszegiek körében is kedvelt célpont egy-egy hétvégi, vagy pihenőnapon.

 

Sárvár

A Kőszegtől 42 km-re lévő kisváros sokféle kalanddal várja azokat, akik Sárvárra látogatnak. A történelmi vár mellett található Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben a felnőttek gyógyulhatnak, lazulhatnak, számos wellness lehetőséget vehetnek igénybe.

 

Fotó: www.sarvarfurdo.hu

A kétféle gyógyvíz, melyek 1200 és 2000 méter mélyről érkeznek és 43, illetve 83 fokosak. Az egyikben nátriumklorid, jód, bróm, fluor található, magas a só tartalma is. Kiváló a mozgásszervi, nőgyógyászati, bőrgyógyászati betegségekre. A másik, alkáli- hidrogénkarbonátos gyógyvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációra, sportsérülések utókezelésére, neurológiai tünetegyüttesekre, izomlazító fürdésre.

A gyerekekre pedig ezernyi vízi csoda vár. Van itt babacsúszda, bébi pancsoló, kalandmedence és játszóház a fürdés utánra. A fürdőben hullámmedence, spriccelő kapu, vízi ágyú és jacuzzi is található. De van családi széles csúszda, a bátraknak három óriáscsúszdát is építettek, melynek útja az épületen kívül is tekereg.

A családbarát fürdőben a kicsik miatt klórmentes technológiával kezelt víz van a medencékben.

 

Szombathely

A 20 km-re lévő város több fürdőzési lehetőséget is kínál, a nyári melegben azonban a legjobb választás a Tófürdő. Több medencéje is van, külön a kicsiknek és a nagyoknak is. Az élménymedencében számos élményelem található. A csúszdamedencében négy óriáscsúszda várja a vízi száguldást kedvelőket.

Fotó: termalonline.hu

A nagy zöld területen bőven van hely a pihenésre, játékra. A tóban lehet csónakázni és vízibiciklizni is. Sőt még egy szökőkút is működik, amely kellemes látványt nyújt a étkezőhelyek teraszáról.

A kicsiknek egy favárat készítettek, több toronnyal, csúszdával, kötéllétrával, mellette vizes játszótérrel és dombcsúszdákkal. A parkban van még drótkötélpálya, rugós játék és mászókák is.

 

Néhány Kőszeg környéki kiváló fürdő a határon átlépve, Ausztriában:

 

Locsmánd (Lutzmannsburg)

A 20 km-re lévő városkában, Locsmándon található Közép-Európa legnagyobb zárt csúszdarendszere. A hely a gyerekes családoknak is ideális, számtalan programmal készülnek fogadásukra a szuper élményfürdőben. Ez Európa egyik leghíresebb családbarát fürdője, a várandós kismamáknak szóló vízi programtól, a babaúszáson át a nagymamák úszásoktatásáig minden korosztályra van speciális kínálatuk. Sőt, még járókát is raknak a medencék köré az elfáradt babák altatására.

Fotó: sonnentherme.at

Fotó: sonnentherme.at

A Napfürdő (Sonnentherme) névre keresztelt komplexumban lévő termálvíz gyógyvíz minősítésű.

A hatalmas területen elterülő fürdő egyik fő nevezetessége a csúszdaparkja. A Fun World csúszdatorony 23 méteres magasságú, lifttel lehet feljutni rá. A csúcsról indulnak Ausztria leghosszabb fedett csúszdái. Az XXL Monstre Ride 170 méter hosszú, de gumikarikával is le lehet csúszni, A Speedy a leggyorsabb, a Twister a 202 méterével a leghosszabb Európában is, és még további csúszdák is várják a kalandot keresőket.

Ezen kívül élménymedencék, szaunák, hullámmedence, és gyerekeknek szóló külön részleg is található.

Fotó: sonnentherme.at

Fotó: sonnentherme.at

Fotó: sonnentherme.at

 

Tarcsafürdő (Badtatzmanssdorf)

A Kőszegtől 40 km-re található Tarcsafürdő (Badtatzmanssdorf) régóta kedvelt fürdőzőhely. Három gyógyforrását már az ókorban is ismerték és használták. A 17. századtól indult meg a fürdő fejlesztése. Mára igen népszerű a gyógyulni vágyó felnőttek körében. Többször is elnyerte az Év ausztriai termálfürdője címet.

 

Fotó: booking.com

Több kültéri és beltéri medencéje van, ám a legkülönlegesebb a természetes tóba integrált termál medencéjük.

A vízben lévő hidrogénkarbonát, klorid és ásványi anyagok izom, ízület és csontrendszeri, gerincet érintő fájdalmakra kiválóak.

 

Léka (Lockenhaus)

A 14 km-es úton kerékpárral is könnyen elérhető Léka, melynek strandja a kőszegiek egyik legkedveltebb fürdője. Ugyan kisebb, de tiszta, kellemes környezetben várja a vendégeket. A medencék mellett vannak napozóágyak, nagy füves részek. Méreténél fogva a hangulata családias, nyugalmas.

A vizes programok mellett érdemes egy sétát tenni a várba, amely szintén érdekes családi programokat is kínál.

 

Rohonc (Rechnitz)

A 14 km-re lévő Rohonc barátságos helyen, egy tó partján kínál fürdőzési, strandolási lehetőséget. A kőszegiek szívesen keresik fel a kellemes és hangulatos környezetben lévő tavat, amely a falucska fő turisztikai attrakciója. A tavat egy hegyi patak hűs vize táplálja. A tóparton árnyas fasorok, füves napozórészek is találhatók. Ideális hely egy meleg nyári napos egy kellemes baráti vagy családi kikapcsolódásra.

 

 

A parton öltözők, étkezési lehetőségek és parkoló is található. A gyerekeknek külön kialakítottak egy sekély vizű partszakaszt is, ahol játékok és csúszda is várja őket.

A fiatalok kedvence a strandhoz tartozó röplabda pálya. Nagyon kedveltek a különféle magasságú ugrálók, ahonnan egyenesen a tóba lehet csobbanni. De van mód csónakázásra és vízibiciklizésre is.

 

 

Ruszt (Rust)

A Kőszegtől kicsit távolabb, 65 km-re, a Fertő-tó partján található a hangulatos városka, melyet a gólyák városának is hívnak, nem véletlenül. Rengeteg a gólya errefelé, így a burgerlandi település jelképévé is vált a madár.

 

Fotó: burgenland.info

A tópartja ideális pihenő- és fürdőhely. A strandolás mellett számos vízisportot is kínálnak. Például elektromos kis csónakkal körbe lehet hajózni a partot, vagy bérelhető kajak, kenu, és hajókázni is lehet. Ideális hely vitorlázásra, szörfözésre is. A helyi és környékbeli strandokon napozóhelyek, játszóterek, étkezési lehetőségek is vannak.

Fotó: vilavitapannonia.at

 

Abért-tó Kőszeg határában

A tó körül sétálva csodálatos naplementében lehet részünk. 

 

Visszatérve Kőszegre

A fürdőkből visszatérve Kőszeg tökéletes pihenőhely a kifáradt turistáknak. Számtalan remek vacsorázó hely várja a vendégeket a belváros hangulatos utcáiban, páratlan terein, ahol az esti kivilágításban valódi romantikus, andalgós órákat tölthetnek el.

 

Fotó: Walter Schlapschy

A finom ételek után jól fog esni az évszázados hagyományokkal bíró, finom kőszegi bor. Érdemes a szép nyári estéken megkóstolni egy-egy pohár helyi bort. Több borászat tart kóstolókat is, remek esti program lehet egy kiváló pincészet felkeresése.

A különleges sörök kedvelőinek ajánljuk a kézműves Kőszegi Sört. Ez a sörmárka az egykori, híres kőszegi sörgyárban készített söröket tette újra elérhetővé, fogyaszthatóvá. A prémium minőségű ital ma ritkaságnak és különlegességnek számít.

Kőszeg, az Alpok-alján lévő kis városka nem véletlenül érdemelte ki az „ékszerdoboz” megnevezést, valóban számtalan felfedezésre váró épülete, tere, látnivalója, programja van, melyek mindig elvarázsolják az ide érkezőket. A Jurisics várban, vagy a több száz éves falak között sétálva úgy érzi az ember, hogy egy mesébe csöppent.

 

Irány tehát Kőszeg, ahol a város nyújtotta lehetőségek mellett rengeteg izgalmas kirándulásra, szórakozásra – többek között a környéken fürdőzésre - is lehetőség van.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások