Ezren fújják ezerrel, avagy 150 éves Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara

Június 17-én, három napra, fúvosok lepik el Kőszeget, ahol még soha ennyi zenész nem muzsikált egyszerre.   A nyár igazi zenei szenzációval kezdődik Kőszegen. Június 17-19-én közel 1200 zenész lép fel a városban annak tiszteletére, hogy idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Kőszeg Város  Fúvószenekara. A nagy eseményre évek óta készülnek, hogy méltó módon ünnepelhessék meg ezt a nem mindennapi születésnapot.

A zenekar története:

Írásos emlékek bizonyítják, hogy a kőszegi zenészek az ország egyik legrégebbi és folyamatosan működő fúvószenekara. 

1715-ben Nádasdy Tamás létrehozott egy alapítványt azzal a céllal, hogy ebből biztosítsák a kőszegi "tornyosok" működését. A tornyosok az idő múlását jelezték a Déli Kaputoronyban, de az ő feladatuk volt riasztani ha ellenség jött, vagy köszönteni, ha barát érkezett. Emellett egyházi rendezvényeken is zenéltek.

A első hivatalos zenekar 1866-ban, 150 éve állt össze a tornyosokból, a leszerelt, de itt letelepedett cseh dragonyos katonákból, és a helyi kapások (hauerek), iparosok zenélni tudó gyerekeiből. Az alapfelszerelést Nykodém János egyházi karnagynak köszönhették, aki felvásárolta az akkor megszűnt lovasezred hangszereit, kottáit. A korábbi feladatok mellett egyre több fellépésük volt különféle eseményeken is.

Az együttesben lévő tagság, a közös muzsikálás öröme apáról fiúra szállt, sőt sokszor egész családok kapcsolódtak be a zenekar életébe. A szép hagyomány azóta is él, ahogy maguk is vallják: a születéstől a sírig kísérik egymás életét.

 

 

A zenekar jelene:

Kőszeg szereti a fúvószenét. A helyiek is azt tartják, hogy ahol felhangzik a muzsikájuk, ott hamarosan hatalmas közönség gyűlik össze. 

A zenekar egybeforrt a várossal. Ott vannak minden jeles eseményen, ünnepen, évfordulón, megemlékezésen. Nélkülük nincs farsang, majális, de még ballagás vagy szüret sem. A nyári estéken pedig térzenével szórakoztatják az idelátogatókat.

A fúvószenekar jelenleg 61 főből áll. Játszanak klasszikus fúvószenét, komolyzenét, de könnyűzenét is. Rendszeresen járnak fesztiválokra, karneválokra is. 

 

 

A jubileumi ünnepség:

A zenekar természetesen muzsikával ünnepli ezt a különleges, 150. születésnapot. Az eseményre más zenekarokat is meghívtak, akik örömmel jönnek köszönteni a várost és híres zenészeit. Nyolc országból 24 zenekar érkezik, mintegy 1200 fúvószenésszel.

Három napon át tart a muzsikálás Kőszeg több helyszínén is. Ahhoz, hogy ez a rendezvény létrejöhessen, nagyon sokan fogtak össze. A város, a civilek, az önkéntes tűzoltók, polgárőrök, de még a borbarát hölgyek is támogatták a kezdeményezést. 

A nagy napon mutatják be a zenekar történelmi hitelességét igazoló könyvet is. 

 

 

A programok: 

http://www.koszeginfo.com/programok-esemenyek/2016-06-10/1000-fuvos-150-eves-koszeg-varos-koncert-fuvoszenekara-program

Kőszeg Város Fúvószenekara:   http://koszegifuvoszenekar.hu/portal/

Kőszeg Város Fúvószenekara a Facebookon: https://www.facebook.com/koszegvarosfuvoszenekara

 

2016 az évfordulók éve:

A 2016-os esztendőben több jeles évfordulót is ünnepel a város. A 150 éves fúvószenekar mellett májusban emlékeztek meg arról, hogy a 120 évvel ezelőtt készült el az egykori sörgyár első sörfőzete. 

A kőszegi sörfőzde híres volt jó minőségű italáról. Sajnos a történelem nem volt kegyes hozzá, hosszas hányattatás után a 2. világháborúban a sörfőzde megsemmisült. Idén, a régi elődök tiszteletére, a régi ízeket megújítva mutatták be a Kőszegi Sört, amelynek első főzetének bemutatója szinte napra pontosan 120 évvel ezelőttivel megeggyezett. A Kőszegi Sör első főzete rekord idő alatt fogyott el. A második főzet a fúvósok születésnapján érkezik a városba.

 

A kőszegi sörgyár első főztjének 120 évvel ezelőtti jubileuma és a Kőszegi Sör bemutatója: 

http://www.koszeginfo.com/magazin/2016-05-09/a-koszegi-sor-bemutatoja

Kövesd a Kőszegi Sört a Facebookon: https://www.facebook.com/KoszegiSor.craft.beer.koszegisor.hu

 

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások