Becsületkasszák Kőszegen

Kőszeg a becsület városa

Nagyon népszerű a hungarikumként számon tartott árusítási forma Kőszegen és környékén, az Alpokalján.

 

 

Nagy hagyománya van Kőszegen, és még pár környékbeli kisfalucskában a becsületkasszának. Ezért is mondják sokszor, hogy Kőszeg a becsület városa. Erre a hagyományra a helyiek nagyon büszkék. Az itt lakók és idelátogatók is tiszteletben tartják, és be is tartatják ezt a kedves, az Alpokalján ismert, helyi vásárlási formát.

Már régi időktől fogva árulták a kőszegiek az utcán, vagy a közeli sarkon a saját kiskertjük terméseit, vagy az abból készült finomságokat egy kis székre (stokedlire), vagy asztalkára, pici polcra elhelyezve a kapujuk elé. A kínálatból pedig az arra járók választhatnak, önkiszolgáló módon vásárolhatnak. A termékért cserébe persze fizetni kell, az árat mindig kiírják, és az összeget egy kis perselybe, vagy befőttes üvegbe lehet bedobni.

 

       

Így lehet vásárolni gyümölcsöt, zöldséget, virágot, de lekvárt, savanyúságot is. Az évszaktól függő a választék, így mindig újdonsággal találkozni a kínáltban. Tavasszal barkát és virágokat tesznek ki, majd megjelennek az első friss gyümölcsök és saláták, zöldségek. Ősszel a csicsóka, sütőtök, gesztenye, méz, szárított gomba és a szőlő a sláger.

 

 

TIPP: Ha Kőszegen jár, vásároljon Ön is valami kedvére valót a becsületkasszákból!

 

 

Nagy gorombaságnak számít, ha valaki megszegi a szabályt, és kevesebbet fizetne, vagy fizetség nélkül távozna. Az itt élők figyelnek, és ha ilyet észlelnek, büszkén és bátran beavatkoznak. Szerencsére ez ritkán fordul elő, mert ezt a régi hagyományt a legtöbben ápolják, betartják, óvják. 

A becsületkasszák régóta részei Kőszegnek, és a látogatók, turisták számára egészen mesés látványt jelentenek. Külön attrakcióként élik meg, és szívesen vásárolnak is így friss gyümölcsöt, apró ajándékot, vagy akár virágot a párjuknak. 

 

 

Mikor Rocco Turi olasz újságíró, szociológus Kőszegre látogatott, megjegyezte, hogy szerinte „a kőszegi, velemi módszer az elmúlt századok ősi cserekereskedelmének emlékét ébreszti fel bennünk, amikor az általános szegénység miatt Európában a földművesek fölös terményeiket szomszédjaikéval cserélték ki. Ez a régi európai gyakorlat az idők folyamán tovább fejlődött és öltött változatos formákat, de a legradikálisabb fejlődési variánsát itt az Alpokalján, Kőszegen és környékén találhatjuk meg”.

 

 

Kapcsolódó érdekesség:

Egy helyi vállalkozó a kőszegi hagyományt egy kreatív reklámkampányához is felhasználta. Ebben a Kőszegi Sört (egy helyi kézműves sör márkát) becsületkasszában, az utcára kihelyezve is árulta. Ezzel a helyi márkát mutattak be, egy helyi tradíción keresztül. A kreatív marketing kampánysorozatért a Kőszegi Sör márka megálmodója Kiss András a Magyar Marketing Szövetségtől két gyémántdíjat is kapott.

 

 

 

A reklámfilm itt látható: KLIKK ITT

 

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások