Múzeumok éjszakája Kőszegen

A romantikus alpokaljai kisvárosban egy hangulatos nyári estét tölthet el a különleges programoknak és a csodás környezetnek köszönhetően.

Június 24-én, szombaton 15. alkalommal nyílnak ki a múzeumok, képtárak, gyűjtemények kapui az esti órákban is, hogy megmutassák mind azt a kincset, amelyet falaik között őriznek. Emellett ezen a különös hangulatú éjjelen sok olyan programot is szerveznek, amelyek kifejezetten csak ezen a napon láthatók, próbálhatók ki.

A rendezvény egyre nagyobb siker, hiszen már vidéki városok is csatlakoztak hozzá. Így most több mint 320 intézmény, kétezer programmal készül. Köztük Kőszeg is több kiállítással és érdekes eseménnyel várja a látogatókat.

Fotó: Walter Schlapschy

A mesés kisvárosban egy esti séta is már hatalmas élmény, hiszen szinte sértetlenül vészelte át a sok szépséges épület a történelem nehéz időit. A régi falak között pedig sok-sok érték található, melyeket így este, egészen más, varázslatos körülmények között lehet megtekinteni.

Az ablakokon kiszűrődő sejtelmes fényeknek, a szokatlan időpontban kitárt, hívogató kapuknak biztos nem lehet majd ellenállni. A csendes kisvárosban egy-egy eseményre felpezsdül az élet, de így is családias, nyugodt körülmények között lesz lehetőség a kiállítások megtekintésére.

Kőszegre különösen érdemes ellátogatni ezen a napon, hiszen a nem mindennapi múzeumlátogatás előtt és után is remek program lehet majd az Alpokaljai városban tett séta. Az ország egyik legtisztább levegőjű városában, a tücsökciripeléses éjjelen, a romantikus környezetben igazi lelki felfrissülésben lehet részük.

A rendkívüli este hangulatát pedig tovább fokozhatják, ha beülnek az éjszakai látogatók kedvéért nyitva tartó egyik étterembe, elfogyasztanak egy remek vacsorát, hozzá megkóstolják a híres helyi pincészetek borait, vagy az újjáéledt Kőszegi Sört.

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

Programok Kőszegen

A Múzeumok Éjszakája idei év fő témája az értékőrzés lesz. Szent Iván éjszakáján a látogatható helyszíneken megelevenedik a kisváros múltja.

Az Arany Egyszarvú Patikában felidézik a régi polgári divatot, a drogpadláson régi korok fotóit vetítik, az esemény műtárgya Széchy Mária topánja lesz. De tartanak gyerekfoglalkozást és kvíz-játékot is lehet kitölteni, nyereményekért.

A Tábornokház-Hősök tornya különleges élményt ígér, ritka látványosság lesz kitekinteni belőle az esti városra.

A Chernel Kálmán Városi Könyvtárban a fiatalabb generációnak Digitális Erőd néven szabadulós játékot tartanak.

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas megyei Levéltára Kőszegi Fióklevéltára kiállítással, vetített fotókkal és gyerekfoglalkozásokkal készül.

A programokra a 200 forintos belépőjeggyel lehet bejutni.

Az eseménysorozat részletes programja a www.muzej.hu honlapon és a http://www.koszegimuzeumok.hu/ oldalon érhető el.

 

 

A város és környéke számos kikapcsolódási lehetőséget kínál még, ezért akár a hétvégét is érdemes itt eltölteni. Többek között szombaton a cáki pincesoron borkóstolót tartanak és egy kerékpáros verseny is lesz.

A szombat esti múzeumlátogatás előtt ajánljuk még napközben a város felfedezését, melyhez ajánlót itt olvashatnak. Vasárnap pedig érdemes felkeresni a Kőszeg környéki kirándulóhelyek egyikét, melyekrő itt talál egy listát.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások