Pünkösdi hosszú hétvége Kőszegen és egy kis borozás Kőszeghegyalján

Kőszeg és Kőszeghegyalja Pünkösdkor egy különleges hétvégével varázsolja el az idelátogatókat

Ha szeret kirándulni, közben jókat enni és finom borokat kóstolni, ha szívesen kipróbálná, milyen királynak lenni, akkor itt a helye.

Újabb hosszú hétvégének örülhetünk, ezúttal Pünkösd hétfőnek köszönhetően. Június első hetére az időjárás előrejelzés is kellemes időt jósol. Érdemes hát útra kelni és a pihenés mellé néhány remek programot is kipróbálni.

Kőszeg, ez az Alpokalján lévő kis ékszerdoboz méltán kedvelt kirándulóhely. A csodaszép környezet, a tiszta levegő, a csend és béke mellett a háborúkat átvészelt, több száz éves műemlékek, a nemrégiben felújított történelmi hangulatú belváros, no és persze a helyi finomságok garantálják, hogy élményekkel gazdagodva térhetnek haza az idelátogatók.

 

Első nap

Ha szombaton érkeznek, akkor a kőszegi kirándulást érdemes a város megismerésével kezdeni, hiszen Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa. Már 1328-ban kiérdemelte a királyi városi címet. Egyik leghíresebb lakója Jurisics Miklós várkapitány volt, aki 1532-ben megvédte a várost a törökökkel szemben. Többek között ennek a korszaknak az emlékeit is megismerhetik a belváros szélén található Jurisics várban. 

Az óváros különlegessége, hogy az épületeit a háborúk megkímélték, így a régi városfalakon belül igazi időutazásban lehet részük. A pici utcák, a kis terecskék fantasztikus élményt nyújtanak, olyan, mintha a középkorba csöppennének vissza. A Városháza és az Arany Egyszarvú Patikamúzeum kihagyhatatlan. A kapun átsétálva pedig a Jézus szíve templomba érdemes ellátogatni.

 

 

A város külső részén található - a sokak szerint - az ország legszebb Csónakázó-tava. A partja csábít egy romantikus sétára. Egy kicsit tovább haladva pedig mindenképpen ajánlott felmenni a Kálvária-dombra, ahol a barokk stílusú templom mellett gyönyörű a panoráma a vidékre. A helyiek szerint ez az egyik legjobb hely a naplemente megcsodálására.

A sétautat a Királyvölgy felé, a Szultán Dombon célszerű folytatni. A Szulejmán Kilátóról is remek a kilátás, és innen már csak tíz perc sétával vissza is lehet jutni a belvárosba.

A nap zárásaként pedig jól fog esni egy remek vacsora Kőszeg egyik éttermében. Érdemes kipróbálni a kézműves Kőszegi Sört is, amely az egykori kőszegi sörgyár söreit kívánja napjainkban is elérhetővé tenni.  Kőszegen egyébként többféle szálláshely található a szállodától a családias panzióig, vendégházakig, így biztosított a kellemes pihenés is.

 

 

Második nap

Az Alpokalján már az ókorra visszanyúló hagyomány van a szőlőművelésnek. Az itt készült borok később igen népszerűek voltak, olyannyira, hogy a legenda szerint még a királyok asztalára is jutott belőle.

A pünkösdi hétvége egyik kellemes programja a kőszegi borászoknak köszönhető. A 9. alkalommal megrendezendő nyitott pince napokon megnyílnak Kőszeg borászatai is, így sok érdekes helyre be lehet jutni. A Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Napon a Pogány-hegytől egészen Cákig, a híres Műemléki Pincesorig lehet elsétálni.

A nyolc családi borászat többféle bort is kínál kóstolásra. Érdemes a napot a pincészetek közötti sétára szánni, mert nem csak finom nedűk lesznek, hanem meglepetésekkel is készülnek mindenhol.

 

 

A pincelátogatás során a borászok beavatnak a borkészítésbe, és elmesélik hol és hogyan készültek a borversenyeken is jól szereplők kőszegi borok. Célszerű a négy kilométeres sétához kóstoló csomagot venni, mert ez tartalmaz egy erre az alkalomra készült poharat, a pincéket jelölő térképet, kóstolójegyet, harapnivalót, és ingyenes buszjáratot is Kőszeg belvárosától.

A szép vidék, a kellemes környezet csábító, sokan heverednek le a fűbe, piknikeznek, napoznak, és beszélgetnek. A házigazdák pedig a bor mellé finom falatokat is kínálnak, sőt több helyen zeneszó is felcsendül, így igazi békebeli hangulat uralkodik a szőlőtőkék szomszédságában. A sétaúton több helyen büfét is felállítanak. Sok fiatal baráti társasággal jön, de a családosok is remekül érzik magukat, és szívesen ülnek le egymás asztalához ismerkedni, beszélgetni, nevetgélni.

A pincék közül többen este is nyitva tartanak, a sötétben is világító présházak látványa pedig egészen varázslatos hangulatot teremt az esti mulatozáshoz.

 

 

Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Nap - PROGRAM: http://koszegibor.hu/nyitottpince-hu

 

Ezek a pincészetek lesznek nyitva:

Alasz Pince
Tóth Pincészet
Frank Borászat
Kampits Családi Pince
Stefanich Pincészet
GazsiBor
Mándli Borház
Jagodics Pince

 

Harmadik nap

A Kőszegi-hegységben a csend, a kristálytiszta levegő, az erdő illata csábít a kirándulásra. Az egyik leghíresebb látványosság az Írottkő-kilátó, melynek egyik fele Magyarországon, a másik fele Ausztriában van. Ez a hely a Dunántúl legmagasabb pontja, és a kilátás lélegzetelállító. 

A szerelemre vágyóknak pedig kötelező elsétálni a Hétforráshoz. A legenda szerint aki iszik mind a hét lyukból, az szerelmes lesz. 

Amennyiben különleges kőszegi ajándékot keresnek, akkor a boros palackok mellé a főtér sarkán álló Csokiszeg édességboltban egyedi finomságok között lehet válogatni. Ráadásul itt is kapható a Kőszegi Sör, és a hozzá készült korsó. 

 

 

További Kőszeg környéki szabadidő programok, tippek: http://www.koszeginfo.com/szabadidos-programok

 

Kőszeg Pünkösdkor is remek úti cél, ha ellátogatnak ebbe a romantikus kisvárosba, biztos, hogy feltöltődve, élményekkel gazdagodva térhetnek majd haza.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások