A kőszegi bor története

Kőszegen és Kőszeghegyalján évszázados hagyományai vannak a borkészítésnek

A legenda szerint még a királyok asztalára is került az itt készült borból, melynek története az ókorra nyúlik vissza. A római telepesek kezdték el a szőlőművelést, ezt bizonyítják a Pogány szőlők és Római domb elnevezések is. De találtak itt Bacchus-főt is, melyet vélhetőleg borkóstoló ünnepen használhattak.

Az első írásos említés 1279-ből való, ekkor egy oklevél ír a kőszegi szőlőtermesztésről. A 13. században bajor telepesek, „hauerek” (kapások) művelték a szőlőt. Károly Róbert idején pedig már komoly híre volt a helyi boroknak, az osztrák és cseh kocsmárosok is árulták az itt készült nedűt.

A kőszegi bor Pozsonyon és Sopronon keresztül eljutott Lengyelországba, Németországba, Sziléziába is. Még kiváltságot is kaptak, ennek értelmében a kőszegi bort szállítókat nem zavarhatták, mert ők a királyok asztalára vitték az italt. A legenda szerint innen származik a Királyok-völgye elnevezés is.

 

 

Később a törökök feldúlták a hegyeket, de azért a területek megmaradtak. A 15. századi feljegyzések szerint 394 hektáron termesztettek szőlőt az akkori gazdák. Évszázadokon át virágzott a borászat (melynek nyomai a város építészetében megfigyelhető itt, egy korábbi cikkünkben), majd az 1890-es évektől rohamosan lecsökkent. A filoxéria ezt a vidéket sem kímélte, és a szőlők kétharmadát elpusztította.

Trianon után a piacok is részben elvesztek, így az itt élők az iparban helyezkedtek el, a földek magukra maradtak.

A 20. század elején megalakult a helyi Hegyközség, majd szakcsoport. Képezték magukat, utakat építettek, és szövetkezet is alakult az összefogásnak köszönhetően.

 

 

Az utóbbi években, évtizedben újra feléledt a kőszegi szőlős kultúra. Több családi vállalkozásnak köszönhetően egyre nagyobb területeket vontak be újra a szőlőtermesztésbe, borkészítésbe. Megnyitották a Kőszeg-Vashegy borutat is, amely még ismertebbé és keresettebbé tette a borvidéket. Számos civil és szakmai szervezet, rendezvény és fesztivál segíti a kőszegi borok népszerűsítését. A városban két bormúzeum is van, a borászatok pedig borkóstolókat rendeznek a látogatóknak.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások