Írottkő-kilátó hajnalban

Csodálatos felvétel készűlt az Írottkő-kilátóról hajnalban

Kalandvágyóknak remek hely lehet a Kőszeg közeli Írottkő-kilátó. Nappal is fantasztikus elsétálni ide, hiszen csodálatos a kilátás belőle. Ám aki elég bátor, annak egy éjszakai, hajnali túrázást is ajánlunk.

Az ország egyik legtisztább levegőjű helyén felhőmentes időben pompás látványt nyújt a csillagos égbolt. Ilyenkor mintha egy másik dimenzióba kerülne az ember.

Aki pedig szeret fotózni, annak szinte kihagyhatatlan ez a kép, amint azt Kardos Gábor fotója is bizonyítja.

A  Kőszegi-hegység különleges helyen található. Az Alpokalján álló hegy egyharmada magyar, míg kétharmada az ausztriai Burgerland területén van. Legmagasabb csúcsa a határon lévő 882 méteres Írottkő, amely egyben a Dunántúl legmagasabb pontja is.

 

Fotó: Kardos Gábor

 

A 14. században Fenyőhegy, a 17. században Szálkő néven volt ismert. Mai nevét álítólag az itt található Batthyány–Esterházy határt jelző feliratozásról kapta.

1891-ben építették fel – akkor még fából - az első kilátót a csúcsra. 1913-ban készült el egy kőépület, mely a vasfüggöny idején csak az osztrák oldalról volt látogatható. Mára a felújított kilátó ismét használható. Az Országos Kéktúra nyugati végpontja is itt található.

Kőszeg környékén még több hasonló remek helyet találni egy éjszakai,hajnali túrához, például az Óház kilátó, a Kálvária templom, vagy a Szulejmán kilátó is páratlan kilátást és élményt nyújt.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások