Ünnepi fényekben fürdő advent, fűszeres forralt bor illattal - Advent az Alpokalján, Kőszegen

Ünnepi fényekben fürdő advent, fűszeres forralt bor illattal

Kőszeg a karácsonyvárás idején mintha még szebb lenne, mint év közben. A város barokk stílusú Jurisics tére este élő díszletté varázsolódik, harangok zúgnak, narancsos-szegfűszeges illatok áradnak a forralt bort kínáló standokról és a borászatok, pincék vendégektől megélénkülő udvaráról. A téren a Natúrpark kézműves finomságaiból is kóstolhatunk.

 

A Natúrpark Virágudvara is ünnepi díszbe öltözik, ahol helyi kézművesek portékiából vásárolhatunk szeretteinknek.

Fotó: vaol.hu

 

Hogy is írja Ady:

„Harang csendül,

Ének zendül,

Messze zeng a hálaének”

A régi karácsonyok el nem múló hangulatát, a boldog, meghitt kapcsolatokat idézik fel a hajdani, cirkalmas betűkkel, kézzel írt ünnepi képeslapok, amelyeket nézegetve a Postamúzeumban nosztalgiázhatunk.

 

A muzsika hangja is hozzá tartozik az ünnep meghitt hangulatához. A városban Vas és Zala megyei német énekkarok adventi koncertjét hallgathatják hétvégén az érdeklődők a Fő téren, a Jézus Szíve templomban.

 

Kirakodóvásár, kincsesbolt, Jézuska postaládája

Koncert előtt és után kihagyhatatlan program a Jurisics téren való nézelődés. December 3-án és 4-én kézműves kirakodóvásárt szervez itt az Írottkő Natúrparkért Egyesület, délután 14 óra és este 8 óra között. A mókás adventi zsákbamacska sokakat vonz,  de Jézuska postaládája előtt is jókora a tolongás.

Ha turistákkal érkezünk, vigyük el őket Piri néni kincsesboltjába. Ez a kicsiny üzlet telis-tele van szívvel-lélekkel és kézzel készült magyar termékekkel. Népművészet és kortárs dizájn békében élnek itt egymás mellett a polcokon, a hagyomány hívei bátran válogathatnak a matyó, kalocsai, korondi, habán tárgyak között, a modernebb vonal kedvelői herendi majolikák, üveg- és kerámiaékszerek, kőszegi nemezből készült tolltartók közül választhatják ki a szívüknek kedves darabokat. A karácsonyi dekorációs kellékeket keresőknek is kincsesbánya ez a hely, hiszen apró, termésekből készült angyalkák, vidám rénszarvasok, hintalovak, csillagok díszítik a bolt karácsonyfáját.  

A Jurisics-tér kapualjaiban az Írottkő Natúrpark kézművesei állítanak ki, itt is kóstolhatók – és ajándékba vásárolhatók -  natúrparki csemegék, megjelennek az adománygyűjtő civil szervezetek, a térség kulturális csoportjai pedig ünnepi műsorral szórakoztatják a látogatókat.

Fotó: Horváth Evelin - Piroska Folkart & Design

Fotó: Horváth Evelin - Piroska Folkart & Design

Fotó: Horváth Evelin - Piroska Folkart & Design

 

A muzsika meghitt hangja

Az ország eme szegletében gyakori, hogy németül vagy éppen horvátul beszélnek az ide látogatók és az itt élők. Bizonyára mind a helyi lakosok, mind a turisták élvezik majd a  Gencsapáti Betlehemesek előadását, a Német Nemzetiség Kórus, illetve a város fúvószenekarának koncertjét, a Zora Horvát Nemzetiségi Kórus, valamint a Szent Márton Kórus előadását, akárcsak a gyöngyösfalui Vadrózsák és a Kőszegszerdahelyi Asszonykórus, illetve Concordia-Barátság Énekegyesület produkcióját.

 

Finom kőszegi italok: forró csoki, fűszeres bor, kézműves sör

A városban sétálva szinte mindenkinek a kezében forralt boros pohár gőzölög – vagy éppen forró csokis. Aki az utóbbi mellett döntött, előtte már bizonyára elcsábult a Csokiszegbe, amely a város többi attrakciójához hasonlóan, rövid idő alatt országos hírűvé vált. A bájos, francia hatásokat tükröző Csokiszegbe ilyenkor szinte „kötelező” belépni, hiszen a Mikulás és a karácsony elképzelhetetlen édességek nélkül. Még a megszokottnál is szélesebb a választék ez idő tájt kézműves csokoládétáblákból, bonbonokból és ünnepi szaloncukrokból.

 

Különleges attrakcióval is szolgálnak: a Kőszegi Sör Bon egyike azon édességeknek, amely csak itt kapható, és utal a város újkori nevezetességére, a Kőszegi Kézműves Sörre. Ez utóbbi díszdobozban is megvásárolható, korsóval együtt. Kiváló ötlet – nemcsak férfiaknak, hanem sörkedvelő hölgyeknek is  - karácsonyi ajándék céljára.

 

 

December 5-én este mindenki, a gyerekek és a felnőttek egyaránt a Mikulást várják, aki délután fél 5 tájt érkezik majd a Jurisics várba.  

Bizonyára sokan megfogadják majd a felhívást – amelynek szlogenje: Hozz egy gömböt magaddal! – és segítenek az „angyalkáknak” feldíszíteni a város impozáns karácsonyfáját.

Esténként sokan órákig sétálnak a girbe-gurba középkori utcácskákban, amelyek máig megőrizték utánozhatatlan romantikus hangulatukat. A városháza, amely Magyarországon az első, kifejezetten erre a célra emelt épület volt, vagy a Patikamúzeum kincseket rejtő háza, ilyenkor sejtelmes fényben ragyognak.

 

Kiránduló helynek is telitalálat

A séta után jól esik egy finom ünnepváró fogás valamelyik kőszegi étteremben, másnap pedig következhetnek a környékbeli kirándulások. Akár esik a hó az Alpokalján, akár süt a nap, a táj elbűvöl. Csábítanak a közeli osztrák városkák – vagy akár Bécs – híres és látványos karácsonyi vásárukkal. Ha nem akarunk Bécsig elautózni, a fraknói várat akkor is ajánlott felkeresni, amelynek adventi vására messze földön híres. De érdemes sétálgatni a pár percnyi autóútra lévő Velemben és Bozsokon is – ha nem a forralt bor, akkor a helybéli sült gesztenye illata csábít el, e becsületkasszájukról híres falvakban.

Kőszeg nincs messze Sárvártól, Soprontól, Győrtől vagy éppen a Hévíz környéki gyógyüdülőhelyektől sem – jó programnak ígérkezik tehát ellátogatni a barokk városkába, és elmerülni az ünnepi készülődés forgatagában.

 

Adventi vásár Fraknó várában

Bécsi adventi vásár

 

KŐSZEGI ADVENT - PROGRAM 2016: http://www.koszeginfo.com/programok-esemenyek/2016-12-03/koszegi-advent-2016

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások