Natúrpark Ízei - Gasztronómiai Fesztivál és Orsolya-napi Vásár Kőszegen

Orsolya napi vásár: Két napig Kőszeg az ízek, helyi finomságok és termékek városa lesz

Itt van az ősz, és a kertek alatt már lopakodik a hideg. Október vége, Orsolya nap mindig a betakarítás befejezését és a téli időre való felkészülést jelentette. Nem véletlen hát, hogy az ehhez a naphoz köthető vásárnak nagy jelentősége volt. Ilyenkor a kamrákat feltöltötték, a tovább már nem tartható készleteket pedig felhasználták. A régi hagyományt Kőszegen a mai napig őrzik, és egy gasztronómiai fesztivállal ünneplik.

 

                                            

Idén is az október 21-i Orsolya-naphoz legközelebbi hétvégén, október 22-23-án, szombaton és vasárnap rendezik meg a „Natúrpark ízei Gasztronómiai fesztivál - Orsolya napi vásár” programsorozatot. Az idelátogatók megismerhetik Kőszeg és környékének jellegzetes ételeit, italait, sőt a helyi művészeknek köszönhetően szórakoztató programokon is részt vehetnek.

Két napig az Alpok-alján lévő hangulatos kisváros igazi mézeskalács várossá alakul. Ráadásul a 15. évfordulót ünnepli idén a rendezvény, ennek alkalmából még több mindennel kedveskednek vendégeiknek.

 

 

 

A natúrpark 17 települése képviselteti magát, jönnek borászok, méhészek, de lesznek kézművesek, virágkötők, gyöngyfűzők, fafaragók, tojásfestők, fazekasok, csuhé- báb- és terményjáték készítők, szalmafonók, gyertyakészítők is.

 

 

Kedves hagyomány, hogy az itt élő német és horvát kisebbségek külön is bemutatkoznak, 2005 óta étel- és süteménykülönlegességekkel kínálják az érdeklődőket. De érkeznek Geschriebenstein Natúrpark településeiről és az ország más részeiről is kézművesek.

Lehet majd kóstolni mézeskalácsot, kürtőskalácsot, mézes és gesztenyés ételeket, helyi borokat és idén először a Kőszegi Sör is kapható lesz az Orsolya napi vásárban.

A jó hangulatról a város és a környékbeli települések együttesei, zenészei, táncosai gondoskodnak. Többek között újra hallható lesz a kőszegi fúvószenekar is.

 

 

Az idei vásárban a szervezők gondoltak a környezetvédelemre is. Új hagyományt szeretnének bevezetni, ezért hirdették meg az Egyél, igyál sajátból! akciót. Mindenkit arra bíztatnak, hogy hozzanak magukkal nem eldobható tányért, poharat, evőeszközt, hogy így csökkentsék a műanyag hulladék mennyiségét.

 

A vásári forgatag mellett főző- és sütőversenyt is hirdettek. Az Orsolya-napi Civil Főzőversenyen a Civil Ízek Utcájában bárki megmutathatja, hogy mire képes. Másnap a környékbeliek saját receptjeik alapján, házi süteményeket készítenek, melyeket meg is lehet majd kóstolni. A befolyt összeget a készítők jótékony célra fordítják. A versenyműveket zsűri bírálja el, és külön jó pontot ér, ha valaki helyi ételt készít.

Az Ízek a Natúrparkból címmel pedig sütemény, lekvár és gyümölcs felhasználási és tartósítási versenyt hirdettek. Itt lekvárokkal, szörpökkel, aszalt termékekkel lehet nevezni.

A helyi éttermek és cukrászdák is bekapcsolódnak a két napos eseménybe, speciális, helyi alapanyagokból, helyi jellegzetességekből készült gesztenyés, sütőtökös, mézes finomságokkal várják a látogatókat.

 

 

A hétvégén a Fekete István Állatvédő Egyesület Örökbefogadó Napot tart, remélve, hogy minél több mentett állat kerülhet így új szerető családhoz. 

Tudta?

Orsolya napjához számos népi megfigyelés és hagyomány kötődik. Ilyenkor köszöntik, ünneplik a szüretet. Régen Kőszeg és a Somló-hegy vidékén ezen a napon kezdték meg a szőlők szüretelését.

A káposzta betakarításának is ez volt a napja, mert a termesztők szerint jó, ha a káposztákat begyűjtés előtt egy kicsit megkapja a fagy.

A népi időjósok szerint az Orsolya-napi időjárás megmondja, hogy milyen lesz a tél. A hajdúsági pásztorok úgy tartották, hogy ha aznap szép az idő, akkor karácsonyig olyan is marad.

Az Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház szervezi az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A történelmi belvárosban, a Fő téren, a Jurisics várban és a Jurisics téren a vásári hangulat mellett érdemes megnézni a történelmi emlékeket, a nevezetességeket is. Egy pohár forralt borral, egy üveg Kőszegi Sörrel vagy egy zacskó sültgesztenyével a kézben kellemes sétát lehet tenni a vár körül. Az esti kivilágítást sem szabad kihagyni, mert ilyenkor tényleg olyan a sok kis utcácska, mint egy elvarázsolt meseváros.

 

 

Kőszeg sok-sok érdekes programja között nem véletlen, hogy a hangulatos, hagyományőrző és családias hangulatú fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet.

PROGRAM:

http://www.koszeginfo.com/programok-esemenyek/2016-10-22/naturpark-izei-orsolya-napi-vasar

 

Kőszegi Sör SZŰRETLEN CSAPOLT változata most előszőr lesz megvásárolató (korlátozott mennyiségben ! ) a rendezvény során, a "Diáksétányon" (a kőszegi vár mellett) található standnál (Kőszegi Sör zászlóval, molinóval jelezve). 

További (üveges) Kőszegi Sör értékesítő helyek: http://www.koszegisor.hu/ertekesitesi-helyek

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások