Bepillantás az Európa Házban működő iASK hétköznapjaiba

A nemrégiben magalakult iASK kutatóintézet az ISES Alapítványból nőtt ki. A mozaikszó talán sokakban felveti azt a kérdést, hogy ez minek is a rövidítése. Az „Institute Of Advanced Studies Kőszeg” szó rövidítése az iASK, mely magyarul „Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Kőszeg” jelentéssel bír. A hétköznapokban folyamatosan zajlik a munka az Európa Ház falai között. Hazai és nemzetközi előadók, kutatók, professzorok fordulnak meg Kőszegen és tartanak érdekes előadásokat, tudományos vitákat. Így volt ez a tavasz során is.

 

A 2016 áprilisában a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) folytatta a tavaly decemberben megkezdett munkáját. A heti rendszerességgel tartott előadások, szemináriumok sorában kiemelkedő jelentőségű volt Szuromi Szabolcsnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorának és Köves Slomónak, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség főrabbijának látogatása és beszélgetése a vallások közti párbeszéd lehetőségeiről – elsősorban a migráció szempontjából vizsgálva a témát, mely napjaink egy jelentős kérdése.

 

Szuromi Szabolcs - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora

 

Köves Slomó - az Egységes Magyar Izraelita Hitközség főrabbija

 

Ehhez kapcsolódott április 20-án Kardos Gábornak, az ELTE professzorának előadása Helyi kisebbségek, bevándorló kisebbségek címmel, az áprilisi sorozatot pedig Jaap van Till, a hollandiai Arnhem HAN Alkalmazott Tudományok Egyeteme professzorának kétnapos, az intézet kutatói számára tartott szemináriuma zárta Az összekapcsolódás gazdasága témájában.

 

Jaap van Till - a hollandiai Arnhem HAN Alkalmazott Tudományok Egyeteme professzora

 

Május hónapban több jelentős esemény is helyet kapott az intézet programjainak sorában. Ezek közül kiemelkedik az Együttműködés és konfliktus címmel szervezett konferencia, amit Szathmáry Eörs munkacsoportja szervezett.

Mindezek mellett jelentős előkészületek folynak a következő hónban, júniusban, megrendezendő nyári egyetemmel kapcsolatban is. Idén XXI. alkalommal kerül sor a nemzetközi nyári egyetem megrendezésére, melyre három kontinensről, 15 országból jelentkeztek. A több, mint 70 jelentkező közül 30 hallgatónak lesz lehetősége részt venni a kéthetes programon. Az előadásokon kívűl kulturális események is részei lesznek a kéthetes programnak, melyek a helyi lakosság számára is nyilvánosak.

 

 

Említésre méltó, hogy az iASK négy hónapos kutatói ösztöndíjakat hirdet meg azon hallgatóknak, akik a Pannon Egyetem Kőszegi Kampuszának valamely szakára jelentkeznek, illetve bekapcsolódnak Intézet valamely műhelyének munkájába.

Részletek: http://www.iask.hu/hu/s/3435/osztondijak Az ösztöndíjprogram keretei között 5-10 kutató diáknak nyílik lehetősége elmélyülni szakterületében, részt venni magas szinten végzett kutatásban, majd erről nemzetközi publikációit megosztani a nagyvilággal.

Informálódjon az iAKS weboldálán a részletekről: http://www.iask.hu/hu/home

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások