Szőlő Jövésnek Könyve 2016, Szent György nap

A világviszonylatban is különlegességnek számító hagyományt idén is, Szent György napján (április 24.), megrendezék Kőszegen.  A vasárnapi napon bemutatták, majd berajzolták a friss, idei szőlőhajtásokat a "Szőlő Jövésének Könyvébe", melyet évszázadok óta vezetnek Kőszegen. A rendezvényről idén is készítettünk néhány képet azoknak, akik nem tudtak részt venni az eseményen.

 

A hagyonmányról és a Szőlő Jövésének Könyvéről röviden:

A kőszegi szőlőtermelés és borkészítés története több évszázadra nyúlik vissza. 1279-ben Kőszegi Iván és Miklós grófok birtokaik megosztásakor a szőlőkről és pincékről is rendelkeztek. Az Anjou-k idején Pozsony és Sopron mellett Kőszeg is a legjelentősebb borkereskedő, borexportáló városok közé tartozott. 300-400 hektáron termelt borokat a kisváros, mely egyben a legfőbb bevételi forrása is volt. Ekkoriban dél-német területekre exportálták a kőszegi borokat.

Kőszeg egykor híres szőlő- és bortermelésének nevezetes dokumentuma az 1740 óta vezetett könyv. Ebben a Szent György napi szőlőhajtást, „a jövés”-t jelenítették meg, rajzolták le minden esztendőben. A levágott, friss hajtásokat a várost övező szőlőkből hozzák, majd bemutatják ezeket a polgármesternek, és egy borkóstolóval egybekötött ünnepségen berajzolják a könyvbe, melyet 1740-óta vezetnek.

 

Íme a 2016 április 24. (Szent György napján) készült képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipp:

- Tekintsd meg a kőszegi borászok weboldalára: www.koszegibor.hu

- Látogass el a Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Napokra: koszegibor.hu/nyitottnap

- Szállások Kőszegen: www.koszeginfo.com/szallasok

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások