Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál és Orsolya napi vásár Kőszegen - 2015

Borok, sütemények, lekvárok, aszalványok és sok más különlegesség – október 24-25-én Kőszeg igazi paradicsommá alakul a hagyományos ízek, és a népi kultúra kedvelői számára. A 14. alkalommal megrendezett A Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál és Orsolya napi vásár idén is tartogat meglepetéseket.

Október 21-e, Orsolya napja a népi kultúrában tulajdonképpen a tél kezdetét, az első fagyok idejét jelöli. Ekkorra már be kellett takarítani a kert zöldségeit, össze kellett gyűjteni a téli tüzelőt, az állatok pedig lassan felöltötték a téli bundájukat. Az Orsolya naphoz legközelebb eső hétvégén megrendezett vásár Karácsony előtt az utolsó alkalom a készletek feltöltésére, a téli eleség beszerzésére, és azoknak a terményeknek a felélésére, amelyek nem bírják ki a telet.

 

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztivál és Orsolya napi vásár idézi meg a hagyományos vásári hangulatot a várban és a környező utcákban. „Az Írottkő Natúrpark területén számos helyi terméket előállító kézműves dolgozik. Eleinte nekik szerettünk volna bemutatkozási lehetőséget biztosítani. 2006 óta a civil szervezetek is nagy számban jelennek meg a rendezvényen– hiszen hiába élünk a környező településeken, sokan még nem ismerik egymást.”- meséli a rendezvény kezdeteiről Somogyi Györgyné Katalin, az Írottkő Natúrpark titkára.

 

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

„A Civil Ízek Utcája a Diáksétányon kerül megrendezzük. A szervezetek mind a két nap főzhetnek, bemutatkozhatnak, és gyűjthetnek adományokat, vagy árusíthatják a portékáikat. Az ételeket a zsűri értékeli, majd bárki megkóstolhatja azokat.”– magyarázza Somogyi Györgyné. – „A nevezésnél előnyt élveznek azok, akik valamilyen helyi ételt készítenek el, de a fesztiválra rendszeresen eljönnek a helyi nemzetiségek képviselői is. Megkóstolhatók a helyi németség és a horvátok ételei, a kőszegfalvi asszonyok híres süteményei is”

 

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

A gasztronómiai fesztivál tehát jó alkalom arra, hogy az utolsó, remélhetőleg még fagymentes hétvégén, egy meleg ebéd mellett élvezzük a nap utolsó sugarait és a város szépségét, de idén ennél is többet kínál. A főzőverseny sikere után több helyi asszony is kedvet kapott arra, hogy bemutassa az általa készített különlegességeket. Idén ezeket is szakértő zsűri bírálja el. „Van, aki gyógyborral, sörrel, aszalványokkal nevez, de találhatunk majd vegetáriánus szendvicskrémet, zöldségpástétomot, húspótlót is. A második nap a süteményeké, lekvároké, dzsemeké”. –mondja Somogyi Györgyné. Ezek az ételek az „Ízek az Alpokaljáról” program keretében a Jurisics vár külső udvarán lesznek kóstolhatók.

 

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

A vásár persze nem lenne az igazi vásári hangulat nélkül: a fő helyen a Natúrpark kézművesei kínálják majd a portékáikat, de az ország minden tájékáról érkeznek majd mesteremberek.

 

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

A műsort főként a térség kulturális egyesületei adják. Fellépnek olyan országos hírű együttesek is, mint a Langaléta Garabonciások, vagy Gulyás László vándormuzsikus a Szekérmesék című műsorral – így a legkisebbek is találnak magunknak szórakoztató programot.

 

Fotó: Ohr Tibor - koszegINFO.com

 

PROGRAM:  http://www.koszeginfo.com/programok-esemenyek/2015-10-24/naturpark-izei-gasztronomiai-fesztival-orsolya-napi-vasar

 

- T. Enikő

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások