Királyvölgyi öreg, óriás gesztenyefa

Környék Látnivaló Túra Kőszegről

Az ország egyik legnagyobb méretű fája, az ország legöregebb gesztenyefája Kőszegen, a Királyvölgyben állt. Helyiek szerint 800 éves lehetett. Ma már csak a törzsének egy része látható, mely érzékelteti fa egykori méretét.

A hires gesztenyefa sorsa 1964-ben végleg megpecsételődött, ugyanis ebben az évben egyetlen ága sem hajtott már ki.  Mivel a fa egy erősen korhadó típús és a konzerválást nem sikerült megoldani, ezért 1981 februárjában a fa kivágása mellett döntöttek. A törzs épen maradt cikkejeiből egy emlékkorongot raktak ki, mely ma is megtekinthető a Királyvölgyben. Ez kivállóan személteti, hogy milyen hatalmas volt egykor. Az is jól látható, hogy a belső része teljesen elkorhadt.

 

 

A tekintélyes méretű fára 1864-ben, először Chernel Kálmán hívta fel a figyelmet. Ekkor Stegmüller János volt a fa tulajdonosa. Később Czeke Gusztávé  tulajdonába került, aki 1917-ben a városnak ajándékozta. Az ekkoriban még dús lombú fa az évtizedek folyamán fokozatosan elszáradt.

 

A fa kerülete 1050 cm volt, ezzel az ország egyik legnagyobb fájának számtott. A fa belső része elkorhadt, odvas volt így a pontos korát nem lehet tudni. Helyiek nagyjából 800 évesnek gondolják. Korát csak megbecsülni lehet. A megmaradt farész 330 évgyűrűt tartalmaz. A sugárból hiányzó részt átlag évgyűrű vastagsággal elosztva plusz 151 évet kapunk (+-20 év) mely a számolt évgyűrűvel együtt a fa korát 481 évre teszi. Becslések és hozzávetőleges számítások szerint a fá 1482 körüli hajthatott ki előszőr. Ez Mátyás király uralkodásának idejére tehető, s ezen belül is arra az évre (1482) amikor Mátyás király III. Frigyes osztrák császártól visszafoglalta (és egy rövid időre a Magyaror Királysághoz csatolta az akkor Alsó Ausztriai települést) Kőszeget.

 

 

 

Forrás: képeslap saját gyűjteménybőlmultbanezo50

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hozzászólások